Певицата Мария Илиева си има тайна градина и ще разкаже за нея днес на група хлапета.

Срещата им е в книжарница “Буктрейдинг” на столичния мол “Сердика” от 11 ч. Матинето е част от акция “Читатели” на КК “Труд” за насърчаване на четенето при децата.

Мария ще се потопи в любимия си от детството роман “Тайната градина”, от Франсис Бърнет. “Като избирах от коя книга да почета на децата, исках тя да им покаже красотата и магията на природата.

Всичко, създадено от нея, е истинско, живо и прекрасно, но хората често не го виждат - твърди певицата. - Спомням си, че докато четях “Тайната градина”, се вдъхнових и си посадих цветя пред къщи. Бях много горда със себе си!” Сред любимите автори на Мария като малка са и Марк Твен, Ерих Кестнер, Карл Май, Жул Верн... Изчела на един дъх “Ян Бибиян” на Елин Пелин и “Приключенията на Лиско” от Борис Априлов.

Сред публиката й днес в книжарницата ще бъде цял клас от Средното специално училище за деца с увреден слух в София. Приказките на Мария ще им бъдат превеждани на жестомимичен език. Илиева не смята, че четенето е старомодно: “Напротив - напоследък все по-често се появяват книги, които стават феномен, тийнейджърите ги обикват до лудост.

Четенето е старомодно само за тези, които не са имали възможността да го познаят, които не са успели да развият въображението си дотолкова, че да усетят пълното удоволствие от това.”

Певицата е омагьосана и от света на животните, у дома се грижи за зайката Лола и котарака Валтер.

Преди време спасила едно малко свраче, което занесла в центъра за диви животни “Зелени Балкани”. Там тя, както и останалите артисти от музикалната й компания “Стерео Стая” Криста и B.O.Y.A.N., си “осиновили” бухал, черен щъркел и скален орел.