Книгата по сериала "Стъклен дом" е във всички класации за най-продаваните книги през октомври, а някои я поставят на първо място.

Авторката Ваня Щерева казва, че едва сега започва да се смята за писателка, въпреки че има зад гърба си четири книги - "Образцов дом", "Фасове", "Татко, аз и ангелът" и "30 неизвинени".

- Кой ви покани да напишете книга по сериала "Стъклен дом" - продуцентите на филма или издателството?

- Димитър Митовски ме покани.

- Как ви обясни избора си?

- То няма друга причина за избор на някого, освен, че си виждал как работи този човек и знаеш, че ще си свърши добре работата. Всички избираме по този начин. И с Митовски, и със "Сиела" сме работили заедно преди. И всъщност мисля, че не съм питала защо точно аз, и никой не ми е обяснявал защо

- Вярно ли е, че знаете какво ще се случи във филма няколко епизода напред?

- Да, наложи се да знам. Защото в книгата измислях подробности, които можеше да се окажат неверни според съдържанието на сериала в следващия му етап. И трябваше да сверяваме сюжетите.

- Първата ви книга "Образцов дом" имаше голям успех. Случайно ли е съвпадението на двете заглавия?

- Разбира се, че е случайно. А и двете заглавия носят съвсем различни послания. "Образцов дом" идва от табелките по вратите в соца. Между другото, след "Стъклен дом" продажбите на "Образцов дом" рязко скочиха, а книгата е чак в четвъртото си издание. Така като гледам, май ще се наложи пето...

- Според някои класации книгата е на първо място по продажби през октомври. Доколко това се дължи на вас и доколко - на успеха на сериала?

- Не знаех за това първо място, но не се учудвам. Не знам да боравя с цифри, но ако моите верни читатели са 3000, да речем, зрителите на сериала вероятно са 300 000, или 3 000 000, де да знам. Така де, каквито и да са цифрите, разликата е очевидна. Първоначалният успех на книгата се дължи на сериала. Но оттук нататък ще се дължи на книгата.
Получавам писма от читатели всеки ден. Много от тях споделят, че не са гледали досега "Стъклен дом", но след като са прочели книгата, са се наредили пред телевизора с очакване.

- В сайта ви се казва, че по първия ви роман "Образцов дом" също ще се снима филм. Кога ще стане това и кои са в екипа?

- А, трябва да изтрия тази информация оттам, добре че ми напомняте. Преди няколко години филмова къща купи правата. Спечелиха субсидия за развитие на сценарий. Златин Радев направи чудесен сценарий по книгата после май филмовата компания се разтури и така. Правата са си отново мои и някой, ако иска...

- Вярно ли е, че ще има втори том на "Стъклен дом"?

- Според мен това абсолютно никой не го знае. Нито продуцентите, нито bTV, нито издателите. Ако има, аз последна ще науча...

- Канили ли са ви да играете в сериала?

- Не. И не мисля, че ще е добър ход.

- Вие сте актриса, писателка, поетеса и певица. За каква предпочитате да ви смятат?

- Ами в последните години се занимавам основно с писане. Думата писател винаги ме е смущавала. Писателите са големи, умни, пишат едни дебели книги... Аз съм един непретенциозен писач, който пише разбираемо, просто и не замеря читателите със сложни думи. Истината е, че по време на създаването на "Стъклен дом" се почувствах като на училище за писатели. И наистина, това е първата моя работа, в която приличам на писател. Така че ако някой ми каже, че съм писател, може би вече няма да се стряскам толкова.

- Разбрах, че сте ангажирана с концерти тези дни. С групата "Мачпойнт" ли ще са те? Каква е програмата ви?

- Аз концерти нямам. Отдавна не сме се събирали с "Мачпойнт" и това ми липсва, но се надявам, че ще си случим удобен момент, в който да се съберем и да посвирим. Иначе Васко Василев имаше концерти. И понеже съм замесена с неговата книга "Васко на 40" - излиза от моето издателство "Мавзолея", също съм редактор на книгата, и напоследък съм заета с нещата около тази книга, вероятно затова сте си помислили, че и аз ще имам концерти.

А програмата ми оттук нататък... С Людмила Сланева-Локо, която освен че пее и свири на китара прелестно, пише също толкова добре, правим съвместна книга. Към нея ще има и музика, и видео. Много вдъхновяващ проект. Освен това съм събрала един сборник с разкази от различни писатели и неписатели - популярни и непопулярни личности. Подготвям издаването му. И в останалото време - чета ръкописи. Има прекрасни млади автори. Предстои ми да измисля как да ги представя на читателската публика.

Източник: "Стандарт"