Истинската причина за тревожното състояние от известно време насам, в което е изпаднал някогашният безспорен секссимвол на родния театър – Чочо Попйорданов, съвсем не се крие в тиражираната напоследък диагноза „бронхопневмония”.

Да, актьорът действително бе болен от същото, но не това е болестта, която изпива енергията му, пише blitz.bg.

„Старата любов” на родния плейбой – алкохолът, е истинският му враг!

Бронхопневмонията най-често се дължи на вирусна инфекция, но нерядко от нея боледуват и алкохолиците, у които тя протича тежко, е обяснено в лекарски сайт.

Любовта на актьора към чашката датира от близо 13-14 години. Още през 2008-ма година Чочо се кълнеше, че „спира с алкохола завинаги” и че „от година не е близвал”, позволявал си само някоя и друга глътка вино.

Дословните думи на актьора тогава бяха: „Кафе не пия. С алкохола не се познаваме. Когато видя някой, който го пие, ми става неприятно. Не съм на кафе, а съм на бяло вино. Да, не са ми пораснали и ангелски крилца. Отървал съм се обаче от зависимостта си. Това е преодолим проблем за всеки човек с воля, който има добро обкръжение около себе си. Не е въпрос до лечението. Всичко е въпрос на решение - веднъж завинаги да се откажеш от алкохолната зависимост, да прецениш, че това те убива. ... Ако си съзнателен човек, ще спреш и няма да се самоубиваш бавно. От доста време. Повече от година не съм вкусвал твърд алкохол”.

Всъщност тогава в живота му се случиха фатални неща, които истински го стреснаха и вероятно мощният душевен афект го е накарал да изповяда вечното си желание да спре с тежкия порок.

За кратко време от този свят си отидоха двама негови близки приятели – „Смъртта на двама приятели ме накара да пречупя някои неща у мен и да си кажа: "Този живот не ти е даден, за да правиш с него каквото си искаш", каза тогава Чочо. А освен всичко това, се оказа още и че сериозните количества твърд алкохол подействали наистина пагубно и на гласа му. Гърлото на актьора било съсипано, а гласът се губел все по-често! Единствено намесата на приятеля и колегата му от театъра Велко Кънев, го измъкналa от страховитата ситуация.

Още тогава научихме, че големият актьор всъщност тайно е прекарал известно време в елитна клиника, където е церял черния си дроб, но за никого в гилдията не е под секрет факта, че синът на бившия шеф на БНТ Иван Попйорданов и преди, за жалост и после, продължи да злоупотребява с чашката, като това веднаж едва не коства живота му.

С напредването на годинките някогашното красиво и магнетично момче замяза на подпухнал алкохолик, а пиянството му докарваше редица главоболия... Чочо пропускаше репетиции, избухваше безпричинно, караше се с колегите си, седеше по тротоарите като клошар, фучеше с джипа си мощно, без да му пука от катаджиите или от евентуални други неприятни последици. Да не говорим, че в театралните среди още се разправя като мит и слухът как Чочо посегнал на баща си след пиянски запой...

И резултатът от всичко това до ден-днешен е налице: разбито здраве, липса на семейство, липса и на достатъчно професионални ангажименти!

Родните режисьори започнаха да избягват да канят кадъра на Народния театър, защото се опасяваха, че запоите му могат с лека ръка да провалят спектаклите.

През февруари тази година Чочо Попйорданов направи още един почти успешен, но само почти, опит да се раздели окончателно с алкохола, заменяйки го с... билкова отвара, която притъпява жаждата за алкохол.

Според близки до актьора, ефектът бил уникален, макар и както изглежда – не за постоянно, тъй като приятелят им вече пиел „само безалкохолни напитки по барчета и ресторанти”.

Сега целият творчески състав на Народния театър е обхванат от притеснение, дори от страх за живота на актьора, никой нищо конкретно не казва, а ситуацията е повече от тревожна. „Всеки ден ходя в театъра. Но, знаете ли, наистина отдавна не съм го виждал. Какво става с това момче?”, каза Антон Радичев.

Оказа се, че Чочо Попйорданов всъщност кара втора, при това двойна бронхопневмония – при първата е лежал в болница Токуда в края на миналата година

„Най-важното е да оздравее. Той е млад човек, дано Господ да му помага", емоционално реагира и Жоро Мамалев, с когото заедно играеха в прочутата сатирична формация НЛО.

Когато бившата му съпруга Хилда Казасян научи какво се случва с Чочо, реакцията й бе повече от разтърсваща: „Нищо не знам, чуваме се с Чочо, но само за хубави неща. Какво му е, как е той? О, Господи, Боже, миличкият ми той. Звъня му веднага”.

Репортер на вестник "Женски Тайни" се свързал и с Чочо Попйорданов, за да разбере какво наистина е здравословното му състояние, но типично в актьорски стил, и отговорите му, както и самият той, не бяха лишени от духовитост:

- Здравей, Чочо, как си със здравето? Разбрах, че си болен от бронхопневмония, но това ли е действително истинската причина за тежкото ти състояние?
- Да, няма проблем, всичко е под контрол, под лекарски контрол. Нищо работа, нищо и половина. Чак пък тежко състояние... Изкарах една лека бронхопневмония, но вече съм ок. В тежкото състояние, в което ме описват, не съм бил.

- Как точно проведоха лечението ти и колко точно продължи то?
- В рамките на 4 дни бях на системи, но не е нищо особено. Даже не е важно, за да му се обръща чак такова внимание. Не искам да занимавам нито теб, нито хората, никой със здравословното си състояние. Всеки боледува понякога, но никой не пише за всяка прекарана настинка, нали така?!

- Вярно е, но тук не говорим за лека настинка...
- Сега ми предстоят снимки, пътувания, представления, добре съм.

- Все пак, желая ти бързо възстановяване и скорошна поява на сцената!
- Благодаря ти, до ден-два съм на линия.

Малко известен факт е, че преди няколко години на 6 август Чочо Попйорданов едва се отървава на косъм от смъртта.

„Преди 12-13 години, на 6 август, с моя приятел Коко Каменаров щяхме да се издавим край плажа на Арапя. Влязохме да вадим от водата момиче и момче, които бяха загазили. Нали сме стари морски лъвове, мислехме, че ще се справим. Но щом стигнахме до непознатите, разбрахме, че излизане няма. Заливът беше голям, имаше мъртво вълнение, дърпаше ни навътре.

Добре, че Джиджи Пендачанска и Хилда Казасян се развикаха от брега. Извадиха оперен и джазов глас, дадоха горни "до"-та и ги чуха едни момчета в морето. Бяха някакви борчета с джетове. Обърнаха и ни измъкнаха. По онова време Коко още беше женен за Камелия (журналистката Камелия Станчева - бел.ред.), а аз - за Хилда.

Всяка година по това време се сещаме за този случай, аз пия чай с лед и си представям, че е ром”, изповядва в типичния си шеговит стил Попйорданов.

Всъщност „голямата любов” на актьора, както той сам я нарича – „Джак Даниелс”, не е сигурно, че вече е неоспоримо минало, още повече, ако не изневерим на доказаната поговорка „старата любов ръжда не хваща”.

По този въпрос Чочо остана повече актьор и по-малко обикновен човек – „Ал Пачино ми е любим актьор, а "Джак Даниелс" дълги години беше голямата ми любов. Сега обаче обичам само Ал Пачино.

Преди години американският посланик у нас ме покани на промоция на "Джак Даниелс", а като подарък получих барбекю и екип с емблеми. Самият Джак е от малко градче в щата Тенеси. Парадоксът е, че в това селище алкохолът е забранен. Но както знаем, всичко, което е противозаконно, е вкусно”.