Лили Иванова отказа да зарови томахавката, която си размахват с Йорданка Христова вече 50 години.

 Примата отказа да пее в благотворителното риалити “Байландо”, въпреки че била поканена като специален гост в понеделник, потвръдиха от екипа пред “ШОУ”.

Част от участниците представиха нейни хитове и трябвало Лили да открие шоуто със свое емблематично парче...

Първата дама на бг музиката първоначално се спрягаше за председател на журито в предаването. Говореше се, че певицата поискала колосалната сума от половин милион лева, за да се появява на малкия екран по два пъти в седмицата. Продуцентите обаче се отказали, тъй като поисканите пари били абсурд.

На всичкото отгоре Лили научила, че за жури се спряга и името на отколешния й враг Йорданка Христова, и също спряла с преговорите.

Драмата между двете най-големи на родната музикална сцена не са от вчера. Гранддамите не пропускат да покажат змийски езичета една към друга от страниците на вестници и списания с повод или без повод. Конкуренцията им е безмилостно жестока от години, а Данчето не можа да преживее, че изпълнителката на “Детелини” бе обявена за ПРИМА.

Неотдавна Христова огласи срамен факт от миналото на колежката си. По думите й Иванова дълго време избягвала да се явява на култовия конкурс “Златният Орфей”, тъй като не й се щяло да рискува да не го спечели. Двете са се срещали само по фестивали и така или иначе не са мерили сили.

“Ние просто не сме приятелки. Защо? Защото аз имам деца, други интереси, ходя по заведения, играя карти, дружа с много хора, хвърлям се на врата на някого, поздравявам всички - тя е по-различна от мен. Иначе страшно я уважавам като творец, но това, че не си пием кафето или чая (и двете пием чай), не значи, че сме врагове. Всеки си има своето местенце под слънцето, своите почитатели. Аз не се състезавам”, заяви Данчето преди време.

Не се знае кога точно е започнала враждата между двете гласовити българки.

*Лили Иванова, Йорданка Христова

Лили разказва в една от биографичните си книги, че Христова й се обаждала, докато траел бракът на примата с Янчо Таков, след това прекъснала всякакви контакти. Данчето пък контрира с обвинение за непрофесионализъм. Според брюнетката композиторът Тончо Русев написал известната песен “Панаири” специално за нея. Лили обаче си я харесала и била непреклонна – искала самата тя да я изпълни на фестивала “Ямаха” в Япония. И я откраднала под носа на конкурентката си, която всъщност била избрана да се представи в Страната на изгряващото слънце.

Преди да се хванат за косите обаче, двете били доста близки. Данчето разказва случка от младините им, когато спали на едно легло.

По онова време Лили живеела с Ванко Пеев на ул. “Цар Петър” в София. Двамата млади вдигнали купон, но по едно време се скарали. Наложило се Данчето да остане да спи там, за да пази колежката.

“Е, има хора между нас като Йорданка Христова, с персонална пенсия от Стефан Данаилов, дадена за “особени заслуги”. Няма да мога да докарам до такива заслуги”, налива масло в огъня Лили от страниците на една от биографиите си.

Тя не пропуска да разкаже и за едно от турнетата на бг звездите в Белград. Сръбски журналист пристигнал в хотела заради Лили, но случайно се натъкнал на Данчето, “фриволно облечена, феерично”, излегната на леглото.

Двете делили една стая и фотографът моментално налазил Христова, без да обърне внимание на певицата, която всъщност му трябвала. “Нищо подобно, Лили си остана в стаята да си подгъва роклята”, не пропуска да коментира случая любимката на Фидел Кастро.

*Васил Найденов

В биографията на Лили не е пропуснат и друг член на журито на “Байландо” – Васил Найденов. “Мария (Косева), Васил (Найденов), Емил (Димитров) точно в този ред виждаха в мен вече заплаха – за аплодисментите, ако щете. Но аз не им се дадох. Колкото повече Моцарт, толкова по-голям брой Салиери”, казва известната певица.

Кеца първи подхвана кампания по затопляне на отношенията. След като от години двамата не си говореха и се избягваха по участия, сега са започнали да мелят брашно заедно. Изпълнителят призна, че двамата ходят често заедно на вечеря в последно време. Явно е обърнал страницата, тъй като само преди няколко години обясняваше, че примата не може да му е приятелка, тъй като тя не била човек, с когото той може да излезе вечер и да се напие.

Сега обаче Васко и Лили са решили да стоплят отношенията. Найденов е единственият от гилдията, който се е сдобил с правото да нарича примата на бг естрадата Лиляна. Той искрено се възхищава на примата и твърди, че й сваля шапка, задето е съумяла да оцелее в държава като България.

Вижте видео:

Лили Иванова - Панаири