Папагалът Джако, пернатият красавец на колежката ми, по цял ден врещял ту-ру-ду-ду-ту-дууу. Бил изключителен фен на Супер Бианка. А и не е само той.

По улиците навсякъде можеш да чуеш като рингтон бойния възглас на хвърковатата репортерка от "Шоуто на Иван и Андрей". "Не знаех, че и папагалите ме имитират, но и аз често чувам възгласа като мелодия на звънене от мобилни телефони", казва ведро Бианка Илич, актрисата, която през седмицата стана новина номер 1 заради ареста си в Перник.

Тя бе там да направи весел репортаж за празника на града и се опита да зададе въпрос на президента Георги Първанов, с което обаче ядоса гардовете му. Те пък потърсиха помощ за усмиряването й от Първо РПУ в града. И така Супер Бианка се превърна, подобно на колегата й Уил Смит, в обществен враг номер едно.

Че е опасна, опасна е. Все едно хитът на Роксет "Dangerous" е писан за нея. Защото актрисата със супер оригинално излъчване винаги атакува с усмивка и лекота събеседниците си. Но коя е тя и как се ражда Супер Бианка?

"Завърших актьорство при проф. Боньо Лунгов. Както повечето актьори четири години живях като в инкубатор - само с това се занимавах. Щом завърших, отидох на кастинг в "Междинна станция" (продуцентската компания на Иван и Андрей). Когато стартира шоуто, имахме за задача да разработим интересни образи, които да са репортери. Исках да е нещо позитивно, защото на България й липсват положителни герои. Исках да е в розово, защото това е моят цвят, и така стана. Много ми помага фактът, че съм актриса. Не съм журналист, за да се рамкирам само в едно нещо", казва красивото лице на шоуто. За нея излизането пред камера е като на сцена, няма притеснение, има сигурността и тренинга, на който се е научила в театралната академия.

"Актьорската професия ми помага да се поставя на мястото на събеседника, да търся причината да направи това, което прави", споделя Бианка Илич. Тя не сръбкиня, както мислят повечето. Илич е второто й име, баба решила да кръсти така баща й. Пъстрият й имидж на рядка жар птица размеква хората и развързва езиците им. "Миналата година бях на гръцката граница по време на протестите на фермерите. Всички журналисти задаваха сериозни въпроси. А мен фермерите много ме харесаха облечена в този костюм! И бяха много мили и приказливи. Най-важното е да не се взимаме на сериозно. Аз бягам от това", казва Бианка, която в живота е сериозно и сдържано момиче.

Ясно е, че по дрехите посрещат, а нейният костюм може един ден да стане и легендарен и да влезе в музеите. Особено след поредица от случки като тази в Перник. Ушил й го близък приятел - Илко. Комплектчето стои в стаята с други костюми от шоуто и е вторият поред.

"Първия костюм се подлъгах и го изпрах на ръка. Той взе, че пусна, и наметалото беше станало едно размазано синьо с розово. Сега имам втори, ъпгрейднат, той е подобрена версия с висока яка", смее се Бианка. Тя е супергерой от дете. Но тогава е имало друга мадама със свръхсили. "По мое време всички искахме да сме като Мариан Първата. Тя се биеше с меч. Аз също въртях в градинката пред блока пръчка, представях си, че е меч. Бях като Джони Деп в умален вариант. Имах прекрасно детство. Нямаше компютри. Всяка събота и неделя минавах по "Гурко". Баща ми ме водеше в кукления театър. Това беше традиция, след това на сладкарница. В училище пък ни водеха на спектакли в Народния театър", спомня си Бианка.

Макар да забавлява с репортажите с кукления си костюм, тя си е актриса. Коя ли роля иска да й донесе публика, голяма колкото зрителската аудитория на Иван и Андрей, че и повече? "Няма актриса, която да каже: "Ето тази е ролята ми и това е върхът на всичко." Защото всеки ден си поставяш нови и нови върхове. Искаш да бъдеш всичко, постоянно, навсякъде. Мечтаеш за нова, следваща роля, по-провокираща", казва красавицата, която сега показва таланта си само в ловешкия театър в пиесата "Обърни се с гняв назад" на Джон Озбърн. "Не трябва да се прави компромис с културата. В София хората ходят на театър. В провинцията има все по-малко публика. Но не бива тези, които са останали да живеят там, да ги лишаваме от това удоволствие", смята тя.

Хобитата, които я владеят, изненадват и нея самата. "Всичко при мен е на приливи и отливи.

Харесва ми да се занимавам с балет и се записвам на балет. Почвам да свиря на пиано и след време решавам, че искам на цигулка. След това пък рисувам. Кандидатствала съм в приложното училище, но се радвам, че не ме приеха, защото животът ми щеше да се развие в друга посока", разказва тя. Бианка имала един въпрос към президента в онзи ден - дали трябва да сме президентска република.

Дали днес има какво да му каже? "Не знам дали изобщо искам да му задам въпрос. Но ми беше интересно, защото никога не бях виждала човека, който всяка Нова година, преди 12 часа ни говори някакви неща и гръмва шампанското..." Ясно е, че това е част от живота, част от шоуто, в което всички играем. А в нейния случай то се дирижира от Иван и Андрей. Кого предпочита? "Те са едно цяло. Няма как да се разделят. Дори лятото на сватбата на Иван и Вихра майка ми се обади и каза "Ама ти си на сватба на Иван и Андрей, нали?", смее се Бианка.

Коя обаче е тя, каква е душата зад образа на Супер Бианка. "Който трябва да я познава, я познава", тайнствено отвръща и поема към следващия репортаж, по улиците, където я посрещат с почест: "Ту-ру-ду-ду-ту-дууу."

Източник: "Стандарт"