Размяната на партньори, която до този момент беше запазена главно за зрели двойки, привлича все повече млади французи.

"Дори не съм си представяла!", отговаря Клер, когато годеникът й споменава за първи път идеята за размяна на партньори.

Клер, която има католическо възпитание, класически до този момент сексуален живот и връзка на едва една година, трудно си представяла да прекарва съботните си вечери в клуб за размяна на партньори. Това било преди пет години. Сега двойката на около 30 години има брак и практикува размяната поне веднъж на месец, пише БГНЕС.

Първия път, разказва младата жена, беше "в много стилен, приятен клуб, въпреки че всички бяха оскъдно облечени". Подтикната от любопитство, желание да създаде удоволствие на партньора си, Клер пожелала да отиде. Много бързо "възбудата се повиши от само себе си" и в крайна сметка двамата правили секс в заведението.

Клубовете за размяна на партньори са често посещавани и от младежи, разказва Мартин, съдържателка на подобен клуб в Париж. "От две години насам те стават все повече и представляват 20% от клиентите ми, докато преди това процентът беше доста незначителен", разказва тя.

Според нея те идвали да търсят известна форма на "приличие". "Жените са облечени много секси, но не се отегчават цяла вечер. И освен това, няма проблеми с наркотици или алкохол, защото те са несъвместими със секса", допълва Мартин.

Сред посетителите на клуба има и такива, които не пристъпват към действие. За тях мястото служи като катализатор за чувствено опиянение. "Обстановката беше топла и непринудена, вече чувствах известна възбуда", разказва 26-годишната Матилде, която е дошла в клуба със своя сексуален партньор и приятелска двойка.

"Останахме два часа, имаше само ласки, никакъв секс. След това всеки си тръгна в много добро настроение със собствения си партньор", казва тя.

Някои отиват от чисто любопитство. Такъв е случаят с 29-годишната Клое: "Един приятел ми разказа и в мен се събуди интерес", разказва тя. Други просто искат да си докажат нещо, като например Матилде, която имала желание "да се подложи на тест".

Страхът да не бъдат отхвърлени също играе определена роля. "Ще те сметнат за много задръстен, ако отидеш на вечеря в града и кажеш, че никога не си ходил в Шандел", известен парижки клуб за размяна на партньори, казва Паскал Жиродо, собственик на подобен клуб, предназначен за млади, който отвори врати през януари.

Освен това сайтовете за свободомислещи, като netechangisme.com стават все по популярни. Според изследване на института Ifop, публикувано през юни, "специализираните сайтове най-много привличат младите".

Те са "по-евтини" от клубовете и "по-лесно достъпни". Именно в такъв сайт са се регистрирали Клер и Стефан, уморени от вечерите в клуба. Те скоро успяват да открият двойка с подобен на техния вкус. Сега мултисексуалността е част от ежедневието им.

Клер разказва, че това е бил "дълъг процес", но сега трудно би могла да се откаже. Тя е категорична, че това е "заздравило връзката й". И счита, че по този начин са избегнали опасността да заживеят по начина, по който един ден заживяват всички двойки - накрая единият неминуемо започва да изневерява на другия", казва Клер.

Но размяната на партньори далеч не е безвредна сексуална практика. Най-добре е до нея да се стигне по етапно. Според сексолога Жак Вайнберг това е "стандартна и взаимна изневяра". Примамлива, но опасна. "Теоретично тя трябва да подхранва фантазиите и не би трябвало да предизвиква ревност", казва той. В действителност обаче е по-сложно. "Когато виждаш, че партньорът/ката ти прави секс с друг/а, нещата ужасно се усложняват", обяснява специалистът. Трудностите са още по-големи за младите с по-малък опит. "Трябва да можеш да владееш сексуалността и насладата си преди да започнеш да практикуващ размяната", смята Жак Вайнберг. Той е убеден, че младите използват тази практика за трупане на "провокативен", а не на "първоначален" опит, въпреки че на тази възраст "не бива да се усложнява една все още не напълно оформена сексуалност", категоричен е специалистът.