Кондьо отново е на подсъдимата скамейка! Веселин Балтов - собственик на заложна къща в Сливен, съди фолкпевеца за две публикации в местната преса, които тълкувал като клевета.

В тях изпълнителят на „Мъни, мъни” го обвинява в незаконна дейност, изнудване и лихварство. На последното дело в началото на септември не се явиха нито Кондьо, нито Балтов, пише blitz.bg.

Адвокатът на певеца – Иван Ангелов, поиска прекратяване на делото заради отсъствието на ищеца Балтов, но съдът отложи заседанието за 4 ноември т.г. Ангелов каза пред съда, че Кондьо е отсъствал, защото е бил задържан в РПУ-Слънчев бряг, тъй като му били откраднати личната карта и 600 лева.

Съдията задължи тъжителя Балтов да представи писмени доказателства за отсъствието си и предупреди, че в следващо заседание делото ще бъде прекратено.

- Кондьо, какво става – пак те съдят...
- Не ме плаши никакъв съд! Изобщо не знам за каква „клевета” може да става въпрос. Казах истината. Балтов също е подсъдим и вероятно истината ще излезе – както чувам, имало над сто свидетели срещу него. На този етап обаче на мен лично ми е забранено да говоря. Адвокатът ми ми е забранил. Иначе има какво да се разкаже и ще го разкажа, като му дойде времето. Бил съм казал за Балтов, че е „лихвар”. Ами какъв е – да не е зъболекар?! Ти си журналист, проучи нещата и ще видиш за какво става въпрос.

- Ти лично ли взе заем от него?
- Не, но на съпругата ми се е наложило, докато бях в затвора, да предприеме някои действия за финансово спасение и, както знаеш, винаги се намират хора да спекулират с човешкото нещастие.
Аз не се явих на последното дело, което той води срещу мен – имах причини.

- Адвокатът ти казал пред съда, че са те ограбили в Слънчев бряг...
- Бях на работа там, да. Обаче друго искам да ти кажа: хубаво, аз не съм се явил – представили сме основателни причини. Ама той защо не се е явил?! Нали е ищец. Би следвало да има интерес да ме осъди по-бързо. Отговори си сама на този въпрос – не ти ли е чудно, че именно той мотае делата? Делото е от частен наказателен характер.

Но, пак ти казвам – хич не ме плаши никакъв съд. Майка ми е зле от диабета. Първо ослепя, сега от всичко преживяно вече взе да изпушва психически. Баща ми е на легло, болен от Паркинсон. Къщата ни е под запор заради Балтов. В затвора лежах натопен. И още продължават да ме тормозят. Но, ще се обърнат нещата, ще видиш!

- Вярно ли е, че Лечков се е застъпил за теб?
- Пял съм в заведението на Лечков, но не смея да кажа, че сме приятели. Това могат само самохвалковци и празни хора да твърдят. Ако излиза от Балтов това, то си има причина. Той беше сред няколкото други общински съветници, които искаха среща с премиера Борисов да топят Лечков за злоупотреби – опонент му е. За хотела му и за други неща го обвиняваха. Но това не са мои работи – аз съм един обикновен певец и искам да ме оставят да си пея спокойно и да си гледам личните драми.

Занемарих си семейството от глупости, нараних най-близките си. Чувствам се без вина виновен. Ама какво да правя, съдбата все лоши неща ми сервира напоследък...

- Играеш във филм сега обаче, разбрах...
- Да, бе. И то не е малка роля. „Под дъгата” се казва филмът, режисьор е Илия Костов, дето направи „Време за жени”. Играя ромски бизнесмен. Рамо до рамо с Досьо Досев – за мене е направо чест с такъв актьор да играя! Снимахме на доста места, и ми хареса – киното било хубава работа. Може да стана пък актьор, де да знаеш!..

Б. а. - Репортер на „ШОУ” потърси Веселин Балтов чрез адреса на електронната му поща, посочен в официалния сайт на Общински съвет - Сливен, но модераторът върна отговор, че адрес като посочения няма. Очевидно информацията с личния имейл-адрес на Балтов е стара, за което той може и да няма вина. Редакцията ни остава отворена за неговия коментар по случая.

Припомняме:

• Бившият боксьор Кондьо стана чалга-идол с песните си „Доко, доко“, Мъни, мъни“, „Аман, аман“ и „Любов за двама“ в дует с Лия. През 2006 г. бе осъден на затвор за трафик на две жени и склоняване към проституция на 10 години и 100 000 лева. Излезе преждевременно от затвора, като се възползва от поправка в Закона, известна под името “Поправката Ванко 1”. Присъдата му бе намалена на 3 години и 8 000 лева.

След време даде интервю пред „ШОУ”, че е бил натопен и е лежал невинен. Това наранило цялото му семейство и буквално унищожило физическото и психично здраве на родителите му. Жена му обаче му вярвала докрай и останала до него през цялото време. „ШОУ” направи собствено проучване и наистина установи, че едната от жените е била международна проститутка с як гръб от ъндърграунд средите, така че е напълно възможно Кондьо да е прав. И до ден-днешен обаче се страхува да каже цялата истина.

• Що се отнася до сегашното обвинение, Балтов публично представи документи за това, че основната дейност на фирмата му е предоставяне на парични заеми, обезпечени със залог върху движими вещи. Според него той е извършил приятелска услуга на Кондьо, като през 2004 г. е предоставил без лихва 10 000 лв. на роднина на певеца за изплащане на наложената му тогава от съда парична гаранция, а през 2006 г. отново без лихва е предоставил нови 13 000 лв. за Кондьо.

Досега от тези пари били върнати само 6500 лв. и след настъпването на падежа Балтов е запорирал чрез съдия-изпълнител дома на певеца, задграничния му паспорт и правата му с някои музикални компании. В отговор Кондьо излязъл с въпросните публикации. Зад тях Балтов съзрял не толкова Кондьо, а отмъщение на кмета Йордан Лечков заради това, че му е опонент. От протоколи на общинския съвет е видно, че Балтов е заел страната на общинския съветник Радостин Русев в скандал по изпълнението на обекти за канализацията и водоснабдяването на Сливен с пари от програма ИСПА. Освен лошите отношения помежду им, по думите на Балтов Лечков го викал няколко пъти на разговор, за да го увещава да опрости дълга на Кондьо, но той не бил се съгласил и това окончателно ги направило врагове.