Първата дама на САЩ Мишел Обама победи държавни глави от нежния пол, изпълнителни директорки и звезди в битката за титлата на най-влиятелна дама в света на американското списание "Форбс", предаде Ройтерс.

На второ място в класацията на най-влиятелните жени в света се нарежда Ирене Розенфелд, изпълнителната директорка на компания Крафт фудс, която придоби срещу 18 милиарда долара британската компания Кадбъри.

На трета позиция е американската телевизионна водеща Опра Уинфри, която идната година приключва телевизионното си шоу, излъчвало се цели 25 години.

На четвърто място е германската канцлерка Ангела Меркел. Миналата година тя беше начело на класацията.

На пета позиция се нарежда американският държавен секретар Хилари Клинтън. Следва я изпълнителната директорка на компанията Пепси Ко Индра Нуйи. На седмо място е поп изпълнителката Лейди Гага.

В десятката попадат още Гейл Кели, изпълнителната директорка на австралийската финансова компания Уестпак банкинг, певицата Бионсе и актрисата и телевизионна водеща Елън де Дженерис.

Мойра Форбс, вицепрезидент и редактор на женското издание на списание "Форбс" уточни, че Мишел Обама е начело на класацията на 100-те най-влиятелни жени на планетата заради това, че все още е популярна сред обществото в качеството си на първа дама - мисия, която тя е приела присърце, както и заради кампанията й за насърчаване на здравословния начин на живот и за борба с затлъстяването сред децата.

В класацията на американското издание на 100-те най-влиятелни жени на планетата на 95-о място е кандидатката за президент на Бразилия Дилма Русеф. Кралицата на Йордания Рания е на 76-о място. Президентката на Аржентина Кристина Фернандес заема 68-о място, а колежката й от Коста Рика Лаура Чинчиля е на 83-о място.