Страхотният политически трилър “Писател в сянка” беше заплашен да остане в сянката на страховития скандал около неговия режисьор Роман Полански.

Още преди да завърши филма си, легендарният творец бе арестуван в Швейцария по онези обвинения за незаконен секс с малолетна отпреди 33 години. Полански сложи финалните щрихи на “Писател в сянка” като арестант и това си личи по тревожната атмосфера във филма. Той дори не успя да присъства на фестивала в Берлин, където спечели наградата за режисура.

“Писател в сянка” е първокласно жанрово упражнение със стегнат, интелигентен сюжет и затягащ примката около зрителя съспенс. Пиърс Броснан е Адам Ланг - бивш британски премиер с тлъста сделка за мемоари. Юън Макгрегър е неговият “призрак” - анонимният писател, който ще запише спомените му и ще ги трансформира във високотиражна проза.

Преди обаче хитовата биография да удари пазара, ще се случат много, много притеснителни неща. В политиката нищо не е такова, каквото изглежда. Мръсотията винаги е готова да бликне насред лъскавата държавническа среда. Пред писателя в сянка карнавалните маски започват да се смъкват.

Докато конспиративната мозайка се подрежда, усещането, че нещо лошо предстои, се усилва драматично. Полански използва враждебния климат като отделен герой през цялото време, а финалът на филма е просто изумителен. Вдъхновен от управлението на Тони Блеър “Писател в сянка”, осветява мрачните кътчета на реалната глобална политика.