Закръглените ханш и бедра като на Дженифър Лопес и Бионсе са гаранция за по-дълъг живот, твърдят американски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Предишни изследвания са показали, че натрупаните в областта на корема мазнини увеличават риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет, докато тези в долната част на тялото - около ханша и бедрата, намаляват опасността.

За да проверят тези твърдения, д-р Майкъл Йенсен и колегите му давали в продължение на осем седмици на 28 доброволци от двата пола храни, които водят до натрупване на мазнини - сладоледи, млечни шейкове, сладкиши. Преди и след експеримента специалистите измерили мастните клетки в различните части на тялото.

Изследователите установили, че за осем седмици участниците в проучването са натрупали средно 2,5 килограма мазнини в горната част на тялото и 1,5 килограма в долната.

След края на експеримента специалистите открили, че мазнините се развиват по различен начин в горната и долната част на тялото, вместо да остават стабилни и на двете места.

"Натрупването на мазнини в абдоминалната област се дължи на увеличаването на размера на индивидуалните клетки, докато в долната част се увеличава броят на мастните клетки", обяснява д-р Йенсен.

Резултатите от проучването подкрепят схващането, че повишената способност за производство на мазнини в долната част на тялото създава своеобразна защита на горната част на тялото и предотвратява развитието на някои сериозни метаболитни заболявания.

Авторите на проучването допълват, че в бъдеще за предпазване от тези болести могат да се използват лекарства, променящи начина на складиране на мазнини в тялото.