Не винаги сме в състояние да се въздържим, когато някой или нещо ни провокира.

Това понякога води до изваждане на показ на тъмни сили от нашата същност, които самите ние не подозираме, че могат (тайно) да се спотайват в дълбините на човешката ни природа, пише zdrave.bg.

Разбира се, действията под влиянието на силна емоция рядко носят полза някому и често създават негативно впечатление у околните за нас.

Какво може да се направи, когато емоциите вземат връх:

1. Физическо отвличане на вниманието
Когато почувствате, че емоцията ви ще излезе от контрол и ще залее околните, направете си малък болков шок: прехапете си устната или езика, ощипете си, забийте ноктите си в дланите. Физическата болка ще отвлече вниманието ви от конфликта и ще ви напомни, че не сте някакво си кълбо от нерви, а човек, способен да се владее и да разсъждава разумно.

2. Напуснете с достойнство
Ако се намирате в епицентъра на конфликта и усещате, че всеки момент ще кипнете, най-доброто, което можете да направите е да съберете волята си и със спокоен, вежлив тон да кажете: "Извинете ме, ще изляза за минутка".

И напуснете, без да давате обяснения за причините и без да затръшвате вратата. По този начин поставяте опонента си в шах, а вие печелите малко време, за да се успокоите и да обмислите действията си.

3. Върнете се и завършете диалога
Ако сте се възползвали от съвет номер 2, сте си спечелили време, за да се поуспокоите и да погледнете на ситуацията безпристрастно. Трябва да довършите диалога обаче, независимо дали сте стигнали до някакво решение или не.

А и решението не винаги е във ваша власт. Като поемете предизвикателството да завършите диалога обаче, вие ставате победител - не само над ситуацията, но и победител на емоциите си и се превръщате в човек, способен да се справя с конфликти.

Ако може да направите това, то емоциите и провокативните ситуации няма повече да са в състояние да ви влияят, а това означава, че в по-голяма степен ще бъдете господар на живота си.