Есил Дюран обича да се шегува, че след време за нея ще се говори като за певицата от времето на Валентина Хасан. В “Мюзик айдъл” зрителите запомниха втрещената Есил, която гледаше и не вярваше на ушите си.

“На какъв език пеете”, беше попитала тя участничката. “На английски.” И с изумление Есил научи, че става въпрос за песента Without You на Марая Кери.

В момента певицата се занимава с подготовката на Иво Инджев за новото риалити “Байландо”. Преди време Инджев бе казал, че не обича чалга, но има една певица Есил Дюран, която той харесва. Комплиментът не е само затова, че двамата бяха роднини. (Иво е бил женен за сестрата на мъжа й.)

Преди 6 години Есил се омъжва за композитора Борис Павлов. Година след сватбата им се ражда син. Кръщават го Хари. Петгодишният момък по бащина линия има баби и лели, за които всеки изпълнител може само да му завижда. Леля му е оперната певица Росица Павлова, която хората помнят с изпълнението й на площада при посещението на Бил Клинтън в София.

Може би затова Хари не учудва никого с това, че с интерес гледа и слуша повече от час симфоничен концерт на живо, без да недоволства, както повечето деца Въпреки това Есил и Борис нямат амбиции синът им да става музикант. Не го насилват с нищо, но са му създали условия да избира.

Есил дори е доволна, че засега малкият повече харесва да строи къщички с конструктора. Нищо чудно - баба му и дядо му по бащина линия са били известни архитекти. Хари повече харесва тихите игри. Есил се притеснява, че синът й много бързо опознава интернет и с лекота рови и си намира различни игри. Преди няколко месеца с мъка отървала него и себе си от една страст.

Малкият особняк доскоро не си харесвал името и искал да се казва, като повечето деца в детската градина - Сашко.

Есил му обяснявала, че неговото е специално избрано само за него. Освен това детето искало да живеят в друга къща. То трудно възприемало старинните и наследствени мебели в тяхното жилище. Момчето не слуша чалга, а музикален фон у дома са арии по телевизия “Мецо”. Хари знае малко от песните на майка си. Певицата не иска детето й да парадира с това, че има известна майка. "Искам детето ми да ме вижда без грим и сценични тоалети - без пера и пайети. Не желая да свиква с образа ми от телевизията, а да ме възприема като обикновена жена и майка."

Есил вече се замисля дали да не сбъдне желанието на Хари да го дари със сестричка, въпреки че смята, че отглеждането и възпитанието на едно дете е най-трудното нещо в живота й. "Колкото книги да прочетеш, да спазваш приетите правила за възпитание, никога не може да си сигурен, че ще постигнеш най-доброто."

За нея семейният модел е много важен. Затова е доволна, че Хари има за пример стабилните семейства на бабите и дядовците си. Есил го учи на добри обноски, а вече чува и най-вълнуващата фраза - "Мамо, обичам те." Наскоро пък я изненадал с друга - “Мамо, ти нали си сладурче?”.

Много важно нещо, което певицата държи да възпита у сина си, е уважение към възрастните хора. Затова, както тя е научена навремето, иска и Хари да целува ръка на баба си и дядо си.

Хари знае, че когато има суетня вкъщи, значи майка му и баща му са тръгнали някъде. Затова, когато нямат ангажименти, Борис и Есил си стоят у дома с детето. Хари още е малък и няма предпочитания как да се облича. Майка му се хвали, че синът й изглеждал като малък мъж с ленен костюм на сватбата на Иван и Вихра.

Есил учи Хари да се храни правилно. Нейните родители имат ферма в Хасково и на малкия не му липсват екопродукти. У тях не се яде свинско месо, а плодовете и зеленчуците са задължителни. Газирани напитки и сокове се купуват само когато имат гости. Хари най-много си пада по месото. Харесва да му сервират храната в неговата стая на специалната масичка. Малкият обича гозбите на майка си, но любимата му е супа топчета.

Хари е наясно, че майка му е певица и не се впечатлява от това, че е известна. Покрай леля си и чичо Иво (Инджев) за него е нормално всички хора да ги дават по телевизията. Наскоро обаче майка му го стреснала след злостна публикация в жълтата преса, че тормози детето си.

Есил му казала, че като не слуша, ще го пишат по вестниците заедно с нея, от което детето много се притеснило. Детето говори английски, а на турски има по-добро произношение дори от майка си. Тя смята, че Хари трябва да научи матерния й език като порасне, да пише и говори правилно турски.

Източник: в."24 часа"