Tricky е легенда на бристолския саунд, чийто първи албум „Maxinquay",промени лицето на британската музика завинаги. 20 години и 8 албума по-късно енигматичният изпълнител е на път да пусне на пазара нов опус („Mixed Race"), за който твърди, че е най-личният му досега.

Първият сингъл от него - "Early Bird", вече бе завъртян, а уникалният артист говори за поезията на душата и създаването на музика за духа.

Според него в новата си творба е създал поезия, каквато не е правил в последно време. Той смята, че хората винаги са обръщали повече внимание на лириката му, отколкото на музиката и това го е направило мързелив по отношение на текстовете. За чернокожия музикант този албум е като ново начало, и в двете насоки, защото го е върнало към корените на неговото творчество - когато се е наслаждавал на онова, което пише.

Tricky споделя, че не обича да се връща назад, но понякога не е лошо човек да си спомни как и защо е започнал. Още повече, че понякога успехът и славата могат лесно да замъглят съзнанието на един изпълнител и той да изгуби реална представа откъде е тръгнал и кой е всъщност.

"Опитвам се да разделям нещата. В миналото си имам неприятни случки, които съм оставил да навлязат в настоящето ми. Отново започвам да осъзнавам какъв късметлия съм, че мога да правя музика, да изнасям концерти, да говоря пред пресата. Колко хора имат шанса да заявят публично онова, което искат? За да се интересуват журналистите от мнението ти, значи някой иска да знае какво мислиш по даден въпрос", споделя бристолската легенда.

tricky3_450Ейдриън дори отива на едно по-дълбоко ниво, заявявайки, че през последните години е осъзнал, че той не твори музика за себе си. Въпреки първоначалната си заблуда, че онова, което прави, е насочено към него и семейството му, сега е осъзнал, че то е за слушателите му.

„Един пич дойде при мен и ми каза, че докато е бил в 10-дневна кома, семейството му му е пускало мои записи. Във Филаделфия пък срещнах сестра, която работи в отделението за изгарания, и тя ми каза, че пускала на децата мои неща, тъй че явно хората преживяват и хубави и лоши моменти с музиката ми. Ето за какво е всичко според мен. Не го правя за собствен кеф, а за хората", продължава той.

Таус смята, че всички сме мистични същества и ни се случват неща, които не могат да бъдат обяснени. Неща извън всекидневните ни задължения, които са вътре в нас и ни правят много силни. Именно в такава насока са и текстовете в новия му албум - че сме много повече от това, което предполагаме.

Tricky се изказва остро срещу видеоигрите, изпълнени с насилие като "Mafia 1" и „Mafia 2". Според него гагнгстерското поведение е твърде преекспонирано с цел голяма печалба. Дори дава пример със своя приятел Фреди Форман (днес на 78 г.), който влязъл в подземните кръгове, за да издържа семейството си. В днешно време обаче нешата коренно са се изменили - хлапетата вършат престъпления, за да се сдобият с репутация, да бъдат обожествявани.

Британецът заклеймява корпоративните служители, създаващи филми или игри, пълни с насилие, които вечер се прибират в сигурните си жилища, без да се интересуват по какъв начин техният продукт влияе на подрастващите.

Запитан дали е религиозен, той отговаря, че вярва в хората и в духа. Работилият с Massive Attack музикант откровеничи, че е имало човек в живота му, който му е бил като баща (биологичният му напуска неговата майка преди Tricky да се роди) и който е починал, докато Ейдриън е бил малък, но този мъж продължава да е с него.

Музикантът заявява, че не вярва в Исус или Господ, но смята, че в живота ни има някаква по-висша сила или енергия. Той счита, че в ежедневието ни има повече от онова, което очите могат да видят и ръката е в състояние да пипне, но организираната религия може само да отнеме от уникалната природа на мистицизма, който бележи дните ни.

А дали всички ние се носим из морето на колективното съзнание? „Ще ми се да е вярно, но хората са прекалено алчни. Всичко, което виждам в момента, са видеоигри, пълни с насилие, и корпорации, опитващи се да завладеят цели страни заради техните природни богатства.

Има известна промяна в мисленето на хората, но тя е подвластна на контрол. В момента хората са разочаровани от религията и политиката, но онези, които управляват света, от години са много, много умни и разчитат световните процеси и тенденции. Затова сега се предприели друга стратегия и тя гласи горе-долу следното:

„Добре, вече не можем да им пробутваме хора като Буш, затова ще им дадем жена или черен, та да им запушим устите за още известен период от време". Те знаят, че има промяна в мисленето на хората, но всеки път ги подчиняват на своя контрол".