Сънотворните и успокоителните медикаменти увеличават с 36% риска от смърт при хората, които ги ползват, сочи изследване, публикувано в "Canadian Journal of Psychiatry".

Изследването е проведено от професор Женвиев Белвил от Катедрата по психология в Университета "Лавал" в Квебек, предаде БГНЕС.

Тя се позовава на данни за 14 000 канадци между 18 и 102 години, събирани в продължение на 12 години от Канадския статистически институт. В рамките на този период 15,7% от лицата, които са заявили, че поне веднъж са приели лекарство против безсъние или тревожност през месеца, предхождащ въпроса, са починали. При тези, които заявяват, че през месеца, предхождащ анкетата, не са приемали такива медикаменти, смъртността за 12-годишният период е 10.5%.

След като са били изолирани други лични фактори, които са могли да повлияят върху смъртността, като например консумация на алкохол, тютюнопушене, депресия, проф. Белвил решава в заключение, че консумацията на сънотворни и успокоителните увеличават риска от смърт с 36%.