Всичко с подготовката за фолклорния фестивал "Пирин фолк 2010" в курорта Сандански върви по план. В това увери директорът на проявата Валентин Пензов.

Целта е събитието, което е на 4 и 5 септември, да се направи атрактивно и за хилядната публика в Летния театър, и за милионите телевизионни и онлайн зрители по света.

Общо 26 телевизии - 3 ефирни, 4 сателитни, 18 кабелни от България, Гърция и Македония, ще излъчват фестивала на живо, а една - в Интернет. Наред с участниците в конкурсната програма на сцената ще се качат 3 ансамбъла и 3 балета. 60 класически хористи от две държави ще пеят на сцената, а хор от Молдова ще открие гала спектакъла.

В премиерата ще участва и ансамбъл "Пирин". Популярни изпълнители от Гърция, Хърватия, Македония и България ще изпълнят седем рецитала. Над 250 участници от балканските държави ще дефилират на 5 септември по главната улица на Сандански и ще се включат в концерта на площада. Истинско балканско сътрудничество в действие е тазгодишният "Пирин фолк", защото много от песните са от авторски екипи от две държави. Творческите вечери пък са прекрасна симбиоза на автори от съседните страни, твърди Валентин Пензов.