Деян Донков ще изпълни ролята на непокорния хулиган Рандъл Патрик Макмърфи от пиесата "Полет над кукувиче гнездо", адаптация по едноименната книга на Кен Киси от 1962 година. Във филма ролята бе изиграна блестящо от Джак Никълсън. Списание Empire включва "Полет над кукувиче гнездо" в класацията си "500 най-велики филма за всички времена".

Режисьор на постановката в Народния по книгата на Киси ще е Александър Морфов . С конкретна роля в момента е само Деян Донков. Поканени са още Рени Врангова, Руси Чанев, Валентин Ганев , Мариан Бачев. Репетициите ще започнат през септември. Дотогава Морфов им е възложил да прочетат книгата и да изгледат филма с Никълсън, за да навлязат в произведението. Премиерата вероятно ще е през декември. "Полет над кукувиче гнездо" на Александър Морфов се играе вече четвърти сезон в театър "Ленком" в Москва.

Според Деян Донков за него винаги е предизвикателство да играе под режисурата на Морфов. "Взискателен и строг и перфектен", казва за него актьорът. Двамата са тандем от хитовата постановка на академичната трупа "Дон Жуан". Той вече има визия какъв ще бъде неговият Макмърфи, прочел е отново книгата.

За Деян Донков казват, че може да изиграе лумпен и гад, а същевременно е най-откритият и наивен човек. Роден във Видин, завършва НАТФИЗ през 1997 г. и за няколко години успява да спечели няколко награди за мъжка и поддържаща роля, а името му е достатъчно да вкара тълпи фенки в театъра. Не обича да го наричат секссимвол, но ако този етикет вкарва млади хора в театъра, няма нищо против него.