- Г-н Марков, смешките за турнето се развиват в жилищна кооперация. Битът на българина ли е на прицел?

- Да, темата винаги е интересна. Въпросната кооперация е метафора на обществото ни. В блока живеят най-различни хора с най-различни проблеми. Но те разсъждават не само по бита, но бистрят и политиката. Разбира се, не на сериозно, а по забавен и смешен начин. Всъщност това са героите в "Комиците", които публиката познава. Нови образи няма.

- Кои герои ще видим?

- На линия са двете баби Щиляна Русланова Мъйнова и Първолета Христова Гърбова, председателката на женската организация "Фемини" Матра Архатова. Сашето и Ванката ще изпълнят първата си песен в стил рап. За къде още без Ненчо и Ненка, както и без домоуправителя Демирев и неговите съседи Самоковлиева, Пантелеев, Гешев и Спасов.

- Елица и Стунджи се включват като актьори в скечовете. Добри актьори ли са?

- Те са вписани в нашата история не само като музиканти. Играят барабанисти, които са се настанили в апартамент на петия етаж и с постоянните си репетиции и думкане са взривили идилията в блока.

- Имаме ли барабанисти в обществото, които също биха ни взривили идилията?

- А-а-а, не, това вече е прекалено натоварена метафора. Елица и Стунджи са съседи на нашите герои, част от историята. Това е, нищо повече.

- Като главен сценарист имате ли любим образ?

- Участвал съм в измислянето на всички персонажи. Избрали сме тези, които на нас най-много ни харесват и знаем, че публиката ги обича.

- Забелязали лu сте разлика в типа хумор, който хората харесват в София и извън столицата?

- В София публиката е провокирана от повече събития - концерти, театри, шоу. Виждала е повече неща и е по-претенциозна. Докато хората в другите градове сякаш са по-експанзивни в реакцията си, по-леко приемат хумора, чакат ни с отворени обятия. По-лесно е да достигнем до тях. Те нямат търпение да отидем при тях, искат да бъдат забавлявани и се радват.

- Вие ли задавате ролите на актьорите или те си избират кого да играят?

- "Комиците" са хора със сериозен актьорски опит и много образи зад гърба си. Обсъждаме и се провокираме един друг. Накрая образът изкристализира на сцената на последните репетиции. Някои неща са заложени в сценария, има ситуации, които актьорът обогатява. Около прословутата Ненка всичко тръгна от импровизация на Любо. Докато го гледах, ми хрумна нещо, той добави друго и чак като излезе на сцената гримиран и облечен, ми "звънна" образът.

- Въведохте с "Комиците" т.нар. stand-up сomedy - жанр, утвърден в САЩ и Европа. Какво е специфичното в българския му вариант?

-Американците, англичаните и руснаците са много силни в тази писта. Излиза например Крис Рок, изнася сам представлението в продължение на час, и хората са бесни от възторг. Но те като цяло имат такава култура, ходят в клубове да гледат именно такива програми. В "Комиците" е по-различно: нашето е смесица между stand-up, театър и ситуационни скечове. Търсим разнообразие, къси форми, динамични и бързи смени.

- Ще включвате ли реплики и скечове, свързани с актуални политически изказвания?

- Имаме подобни скечове. Но когато сме на турне, не трябва да прекаляваме с този тип хумор. Публиката е лятно и отпускарски настроена. Хората вече се дразнят от смешките, изпълнени с политика. Затова определено няма да е акцент.

Източник: "Стандарт"