Златомир Иванов-Баретата остава на лечение в избраната от него болница „Токуда", реши окончателно реши Софийският апелативен съд (САС).

Магистратите отхвърлиха жалбата на Златко Баретата и адвокатите му за промяна на задържането му в „домашен арест".

След края на лечението обвиняемият се връща в ареста, реши съдът.

Софийски апелативен съд прецени, че ще разгледа заключението на петорната медицинска експертиза за здравословното състояние на Златко Баретата и ще изслуша експертите при закрити врати.

По искане на Баретата основното заседание беше закрито заради факти, свързани с конкретното му здравословно състояние, които той не искат да стават публично достояние.

Според Апелативния съд мярката за неотклонение „задържане под стража" все още е адекватна, тъй като и Баретата, и Ивайло Борисов-Ториното са обвинени в няколко престъпления с изключителна тежест и висока степен на обществена опасност.

Освен това според съда съществува реална опасност те да извършат друго престъпление или да се укрият, ако мярката им бъде променена в по-лека.

Съдът прецени, че има достатъчно доказателства, включително експертизи и обяснения на вещите лица, че Баретата страда от сериозно заболяване и има нужда от специализирани медицински грижи, както и пребиваване в подходяща обстановка.

Според съда няма нужда мярката му да бъде променена, тъй като той и в момента се намира в „Токуда", където може да получи необходимите медицински грижи.

Баретата трябва да бъде подложен на специален хранителен режим, специална хигиена и бърз достъп до компетентен специалист, което и в момента при такава мярка е възможно.

Според лекарите в момента подсъдимият се възстановява добре след последната трета операция, която му е направена.

Експертите заявили пред съда, че Баретата не може да се възстановява в болницата на затвора, в която липсвали хигиенни условия и специалисти, нито в МВР-болница, където нямало отделение по урология.

Златомир Иванов има стеснение на долните пикочни пътища, което се е обострило и станало хронично, докато е бил в ареста от началото на миналата година.

От два месеца той е на лечение в „Токуда", където се възстановявал успешно, спазвал хранителен режим при осигурени хигиенни условия и навременна медицинска помощ при нужда.

Заради това съдиите бяха категорични, че няма основания за измяна на мярката му „задържане под стража", която в момента се изпълнява в условията на хоспитализация.

Златомир Иванов - Баретата и още 20 души са подсъдими за участие в престъпна група за разпространение на наркотици. Баретата е обинен като ръководител на престъпната група, а освен това и за убийството на Румен Стефанов - Алф през 2007 г. в Перник.