Три хиляди меломани аплодираха на крака Йълдъз Ибрахимова в неделя в Банско. Те извикаха великата певица на бис в първата официална вечер на 13-ия джаз фест. Страхотната дама, която никога не изневерява на марката, представи парчета от следващия си албум.

Хвана микрофона за български и турски народни песни, които знае от майка си и баба си. Версиите й на "Дилмано, Дилберо" и Бах получиха солидна доза овации. Йълдъз, която дойде още в петък в полите на Пирин с изключително очарователната си дъщеря Суна, беше в достойна компания - Живко Петров, Христо Йоцов и Еко.

Четиримата, които са авери от години, бяха в тотална човешка и творческа хармония на сцената на площада. "Добре, че накарах Еко да си сложи зелената вратовръзка", подкачаше чаровника Йълдъз между две танцови стъпки. Тя зарадва народа с култов цигански романс, а чужденци от половин Европа се чудеха на късмета си - да гледат и да чуят толкова световна звезда без пари.
Бианка Моралес, която преди 20 години стартира международната си кариера от джаз феста в Русе, излезе с биг бенда на БНР, дирижиран от Янко Миладинов.

Готината афро-кубинка-финландка, която достойно изпълни джаз стандарти от 60-те и 70-те години на миналия век, пожъна традиционния за нея успех.

В официалните минути кметът Петър Краваров и д-р Емил Илиев, вдъхновител и продуцент на фестивала от първия му ден, се зарекоха, че никаква икономическа криза не може да ги разколебае в каузата. Вчера по обяд Краваров организира бързо, но изискано парти за 60-ия си рожден ден.