Готвят покушение срещу журналиста Иво Инджев. Това съобщава самият той в блога си.

Инджев пише, че главният прокурор Борис Велчев е разпоредил проверка във връзка със сигнал за готвено покушение срещу него. Сигналът дошъл от "една медия". Причината за готвеното покушение била книгата на Инджев " Президент на РъБъ", която излезе преди близо два месеца на пазара.

„Това научих от следовател в СДВР, който ме осведоми за случая и се поинтересува за мнението ми, както и дали знам нещо повече. Не можах да помогна. Само подписах собственоръчно, че съм уведомен", пише в блока си Инджев.

До 2006 г. Иво Инджев водеше седмичното предаване "В десетката" по bTV. Той слезе от екран след като зададе на президентски съветник въпрос за два мезонета в София, които по непотвърдена информация принадлежат на държавния глава Първанов.

"Понеже не искам да приличам на загадъчно мълчащ политик, за когото по сведение на друга медия имало готвено убийство, реших да споделя тази случка. Пък да става каквото ще - пише още Инджев. - Не искам да иронизирам по този повод МВР. Не е много забавно. Освен че беше любезен, следователят беше от новото поколение млади хора, които очевидно нямат нищо общо със стария милиционерски имидж. Но все пак...

Има доста ирония във факта, че вкупом премълчаваната от "когото трябва" ( и не трябва) книга "Президент на РъБъ", в която има данни за доста работа на прокуратурата и следствието, произведе тъкмо този ефект. Вероятно трябва да съм благодарен - веднъж на полицията, че ме пази и втори път на главния прокурор за инициативата да обърне внимание, че има такава книга и такъв автор.

Може би това е едно добро начало на проглеждането в края на една президентска кариера? Дано сме живи и здрави да видим резултата от това почти чудодейно изцеление на незрящите ни институции, ако има такова.

Давам си сметка, че превенцията в случая е по-скоро в друга посока. Ако има и грам истина в сигнала, няма как да попреча с каквото и да било. Това, че са ме уведомили, не ме прави по-малко уязвима потенциална мишена. Но ако при някакъв инцидент с мен ми хрумне да набедя " еди кой си", той ще има всички основания да заяви, скрепено с моя подпис, че не мога да се оплача от липса на изпреварваща съпричастност от страна на прокуратурата и МВР.

Имам само една възможност за отговор, включително на подразбиращите се подозрения, че бих могъл да набедя някого за нещо- това е да бъда откровен в публичните си изяви. Което и правя."