Как да се пазим от жегите? С шапка и студена бира? Не, с цветни манджи, препоръчват учените от университета в Милано.

Украската на храните действа разхлаждащо. Например - оранжевото издава бетакаротините, които осигуряват хидролипидния слой на кожата.

Той пък от своя страна слага край на прекомерното потене в жегите. Така че вместо дезодоранти срещу прекалено изпотяване хората трябва да наблягат на оранжеви храни - като праскови, кайсии, моркови, пъпеши.

Червеният цвят в доматите и дините, богати на ликопен, пък има антиоксидантен ефект и помага на кожата да се защитава по-добре от щетите, които й нанася лятното слънце.

Лилавият цвят в храните пък говори за наличието на антоцианини - субстанции, които предпазват кръвоносните съдове и подобряват микрокръвообращението. Следователно храни, които са лилави на цвят, като синьото грозде, черниците, боровинките и патладжаните, са най-благоприятни през летните месеци срещу подуването на краката - неудобство, което тормози най-вече жените по време на жегите.

Източник: "Стандарт"