Филмът на "Уорнър брос" "Генезис" оглави бокс-офис класацията в Северна Америка с приходи от 60,4 милиона долара през премиерния си уикенд. Успехът на трилър фантастиката се дължи до голяма степен на положителните отзиви на критиците в средствата за информация, отбелязва Асошиейтед прес.

В класацията на 250-те най-добри филма на IMDB "Генезис" вече заема трето място. Само "Изкуплението Шоушенк" и "Кръстникът" са преди него. Кристофър Нолан е събрал звезден актьорски екип и е пръснал 150 милиона долара, но явно не напразно. Леонардо ди Каприо, Кен Уатанабе, Джоузеф Гордън-Левит, Марион Котийар, Елън Пейдж, Том Харди, Силиан Мърфи, Том Беринджър, Дайлийп Рао, Майкъл Кейн правят вихрен екшън. Филмът е продуциран от Ема Томас, която освен съдружник е и съпруга на Нолан.

Дон Коб (Лео) е умел крадец, най-добрият в опасното изкуство на извличането: кражба на ценни тайни от дълбините на подсъзнанието по време на сън, когато мозъкът е най-уязвим. Рядката дарба на Коб го е превърнала в играч, обект на завист в този коварен нов свят на корпоративен шпионаж, и същевременно в беглец, изгубил всичко, което е обичал някога. Коб получава възможност за изкупление.

Една последна задача може да му върне изгубения живот, но само ако направи невъзможното - генезис. Вместо удар Коб и екипът му трябва да извършат обратното - задачата им не е да откраднат идея, а да създадат такава. Ако успеят, това ще е перфектното престъпление. Обаче нито доброто планиране, нито опитът могат да подготвят екипа за опасния противник, който, изглежда, предвижда всеки техен ход. Враг, който единствен Коб може би е видял да се задава.
Според Ема Томас "Генезис" е история, която предполага да се разгърне в нещо голямо. Може би следва продължение.