Преслава, Борис Дали, Илиян, Константин, Елена, Джена, Анелия, Галена, Емилия, Мария, Андреа и Цветелина Янева - това са имената, които ще участват в традиционното пайнерско турне. Имената им разкри пред “Труд” лично шефът на фолкимперията Митко Димитров, след като във вестниците изплуваха какви ли не спекулации по темата. Има вариант и още имена да бъдат добавени в списъка.

Големите отсъстващи тази година ще бъдат Камелия, Райна, Ивана и Глория. За последните две инж. Димитров обясни, че няма да се включат в “Планета Дерби 2010”, защото целта е да се налагат по-нови изпълнители. А айтозлийката и русенката вече били достатъчно наложени имена в бранша.

Фолкторнадото ще забърше 15 града между 15 юли и 12 август. Традиционните са Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Варна, Несебър, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. За пръв път концерти ще има и в Ботевград, Разград, Ямбол и Смолян. За втора поредна година сценичните изяви ще се провеждат на централните площади и ще бъдат абсолютно безплатни. На места, където “мегданът” не е удобен, като в Несебър, събитието ще се пренесе на стадиона.

“Заради кризата част от почитателите ни са ограничени финансово и затова отново решихме да няма билети. Това ще стане възможно чрез нашите спонсори, на които искам да благодаря”, добави Митко Пайнера.

Фолкизпълнителите тази година ще пеят не само свои парчета, но и хитове на колегите си. Това е едно от нововъведенията за музикалната обиколка, което има за цел да “разчупи” формата от миналите турнета. Така например Галена и Емилия ще предоставят песните си “Знам диагнозата” и “Не виждам” на свои колежки, а “титулярките” ще влязат в ролята на беквокалистки.

“Основно ще залагаме на хитове от последните години, но ще има и песни, които са от миналото, защото сме установили, че почитателите ни много ги харесват. Освен това ще има и много дуети, в които дейно участие ще вземе Преслава. Ще наложим една интеграция на изпълнители”, каза още Димитров.