Слави Трифнов и братята Маргини се оказват свързани посредством две офшорни фирми с едно и също седалище в Уилмингтън, окръг Ню Касъл, Делауеър, разкри проверка на “ШОУ”. Другата топла връзка между тях е ректорът на скандалната напоследък Свищовска академия Величко Адамов.

Вътрешно разследване на преподаватели в нея е установило, че той е посредничил при създаването на офшорката на Слави “Фулмър трейд линкс”, която впоследствие прави непарична вноска към “Фулмър ентъртейнмънт” ООД.

Фирмата нашумя преди време, когато се оказа, че тя притежава 90% от дружеството на Слави Трифонов “Седем осми”.

По този начин на практика само 10% от приходите на известния телевизионен водещ отиват в хазната, а останалите потъват в офшорката. Сигнал за връзката между фирмата и Свищовската академия е изпратен в прокуратурата, копие от него има и в Народното събрание.

Уведомени са и други институции, които тепърва ще сигнализират НАП с молба да се направи пълна проверка на приходите на офшорката. “Този сигнал ще го подам и в НАП, където ще поискаме да се направи пълна ревизия на офшорните фирми на Слави Трифонов. Говори се, че въпросната фирма е създадена зад паравана на телевизионна игра с бюджет 11 милиона лева. Ще трябва и съответно комисията за корупцията да си каже думата.

Според мен поредната далавера на кръга около Величко Адамов е точно работа на прокуратурата и данъчните. Поискахме справка и действително разполагаме с документи, според които има едни и същи адреси, на които са записани офшорки на Маргините и на СлавиТрифонов. Аз предполагам какво ще отговорят те – че там се помещава кантората и е направена съответната регистрация, но подобни съвпадения най-малкото са съмнителни”, заяви пред “ШОУ” депутатът от “Атака” Борислав Стоянов, който първи оповести и за далаверата с фирмите на Маргините. За общата връзка с братята и Слави потвърждават и други официални източници.
виж в пълен размер

“Скоро научих, че преподаватели от академията имат връзка с фирма на Слави Трифонов, дори не съм го и знаел. Когато се запознах със сигнала за фирма, свързана с Красимир и Николай Маринови, тогава ме запознаха и с офшорката на Слави Трифонов. За съжаление новини за Стопанската академия получавам по други канали, а не от самия ректор Величко Адамов, той някак си ме избягва”, потвърди пред “ШОУ” и Нено Павлов, който е бивш ректор на академията и настоящ председател на Комисията по финансов надзор. Източници на вестника от самото учебно заведение обаче твърдят друго. Според тях далаверите на Величко Адамов са започнали още по времето, когато Павлов е бил ректор и няма как той да не е запознат с тях. “Вероятно се страхува, защото знае, че ако изгори Адамов, може да повлече и него”, предполагат те.

Къде е уловката?

Справка в ДАКСИ показва, че “Седем осми” е създадена през 2003 г. През 2008 г. се сключва сделка с “Фулмър ентъртейнмънт”. С дата 17 ноември от същата година е споразумението между “Фулмър трейд линкс” и “Фулмър ентъртейнмънт”. Според него “капиталът до размер на 11 733 603, 90 лева е набран от непарична вноска с предмет вземане, което “Фулмър ентъртейнмънт” има към “Седем осми”, произтичащо от договор за цесия, сключен между “Фулмър ентъртейнмънт” и “Фулмър трейд линкс”.

Зад сложните икономически обяснения всъщност става ясно, че едни и същи пари преминават първо през дъщерно дружество, а след това през друга фирма с едни и същи собственици.

Както “ШОУ” писа, „врътката“ с българо-американската дружба на Слави е следната: някоя телевизия поръчва на българско дружество да направи предаване. Дружеството, от своя страна, се обръща към офшорката за финансиране, за да произведе продукцията. След като българското дружество предаде готовото шоу и получи парите си от телевизията, то се разплаща с офшорката. В повечето случаи се оказва така, че тя прибира поне 90% от приходите. Така за българското дружество остават само 10%, върху които то дължи данъци на държавата. Именно затова била необходима и офшорката на Слави - да поглъща приходите му, а той да плаща малки данъци.

Не рядко на функциониращите по тази схема фирми им остава печалба, колкото да регистрират дейност, която не налага закриването им.

Около фирмата на Слави Трифонов и близката до Маргините офшорка “Куик летс” има и други странни съвпадения. И двете са ползвали едни и същи консултанти, има общи неща и покрай регистрациите им, твърдят преподаватели в Свищовската академия, подали сигнала за нередностите в прокуратурата.

Приликите не спират дотук. Ако се проследят регистрациите на фирми, свързани с доц. Величко Адамов и други преподаватели в академията, нишката отвежда чак до Младен Михалев – Маджо

На същия адрес, на който са регистрирани фирмата на Маргините и офшорката на Слави, се намира и “Деруик асет мениджмънт” - неин представител за България е доскорошният зам.-ректор на академията Андрей Захариев, сочен още като финансист на Маргините. След скандалите около него той напусна зам.-шефското място и остана само като преподавател. Отскоро вече не е и в общинския съвет на Свищов, след като подаде нотариално заверена декларация, че се отказва доброволно от длъжността си. Според сертификата за учредяване от САЩ фирмата на Маргините “Куик летс” и “Деруик асет мениджмънт” се представляват в Америка от адвокат Стивън Робинсън.

Има и още съвпадения. Според търговския регистър Величко Адамов е упълномощеният представител на офшорката “Самак инвестмънт”. Тя пък е със седалище Невада, Карсън Сити, където се намира понастоящем фирмата на Слави “Фулмър ентъртеймънт”. Освен връзка с телевизионния водещ, през “Самак инвестмънт” може да се стигне и до Младен Михалев-Маджо и централата на СИК на “Джеймс Баучър”, където бе взривен Стоил Славов.

“Самак инвестмънт” притежава по-голямата част от капитала в “Бета трейдинг корпорейшън”, където пък управител е преподавателят от катедра “Финанси и кредит” в Свищов Васил Захариев. Дейността на двете дружества е съсредоточена предимно около инвестициите в недвижими имоти. Те притежават дялове и в пенсионноосигурителното дружество "Бъдеще".

Справка от имотния регистър показва, че "Бета трейдинг корпорейшън" е купила през 2005 г. имот в София от боса на "ВАИ холдинг" Георги Илиев (убит същата година) и съпругата му Мая Илиева.

“Бета трейдинг корпорейшън” е сключила сделка за имот и с децата на убития бос на СИК Бай Миле – дъщерята Йоана и сина Милчо, като по време на продажбата те са били още малолетни.

Пак от търговските регистри става ясно, че “Самак инвестмънт” има едни и същи адреси, на които са регистрирани фирми на Младен Михалев – Маджо.

Обяснението на самия Величко Адамов за странните съвпадения е, че той на практика не е виновен, а са го потърсили американски бизнесмени с молба за помощ. От общата далавера за момента е изкаран Андрей Захариев, разкриват източници на “ШОУ”. Именно така се обяснява и моментното му оттегляне от всякаква политическа дейност в Свищов.