Йоана Буковска влиза в кожата на агент от ЦРУ в премиерното представление „Водно огледало" от Лий Блесинг, постановка на Снежина Танковска.

Всъщност самоличността на нейната героиня Рен не е съвсем ясна - един път тя се представя за таен агент, друг път - за адвокат, но в крайна сметка прилича повече на куче-пазач на другите двама герои - Мос Сибли (Веселин Калановски) и Ейвис Макленбърг (Ева Волицер).

Цялата завръзка в сюжета на пиесата се крие в това, че Мос и Ейвис имат амнезия. Те не знаят кои са, какво са работили, как и защо се намират в това прекрасно място - лятна вила, заобиколена от три страни от гладката водна повърхност на голямо езеро.

Лекият тект (в прекрасния превод на Хари Аничкин) не ни кара да изпадаме в дълбоки размисли за смисъла на нашето съществуване и затова кои сме, както го прави например Бекет. Но затова пък в свойствения на съвременната американска драматургия елегантен стил пиесата ни подтиква да спрем и да се замислим. Крайното впечатление, което оставя „Водно огледало", е изпипана отвсякъде постановка, която обаче няма да остави трайни следи в душите ни. Но тя не си поставя и такива цели. Затова пък зрителите могат да се насладят на добрата равностойна игра на триото Йоана Буковска, Ева Волицер и Веселин Калановски, на хубавата сценография и музика, дело на Марина Райчинова и Румен Цонев.

Спектакълът е на театър „Галерия" с ръководител Ева Волицер, който си поставя за цел да представя на българския зрител непознати, но значими световни автори. „Водно огледало" се играе на сцената на Сатирата.