- Целият музикален елит, а и не само той – цяла България, е потресена от болестта, сполетяла Гого Найденов от „Тоника СВ”. Кажете ми, вие как разбрахте за драмата в семейството на Гого?

- Когато научих за тази драма, бях в чужбина. Но всъщност аз доста по-рано бях информиран за състоянието на Гого. Лошото беше, че то много бързо се влоши. Тази болест се развива изключително бързо, буквално за дни. С него се видяхме още в началото на ноември, когато бяха започнали и оплакванията, след което се започна ходенето по мъките, защото и до ден-днешен още не му е дадена 100 %-ова диагноза, което спъва и лечението.

- Диагнозата не е ли множествена склероза, както се писа?

- Не! Преди няколко дни Гого даже беше в Белгия, където да финализират епикризата му, за да може той най-накрая да започне лечение, защото се оказа, че има няколко болести, които протичат по еднотипен начин. Най-вероятно във вторник, когато се видим в Бургас, ще знам повече и дано се е разбрало точната диагноза, защото иначе лошо.

- Доколкото знам, именно в Бургас се организира с ваше съдействие един грандиозен благотворителен концерт в подкрепа на Гого...

- Да, точно така – във вторник (на 20 април) имаше голям концерт в Бургас, а после ще има на 26 април - понеделник, в София в НДК. Ще направим каквото можем за него. И двата концерта са благотворителни. Дано да бъдем повече хора и се надявам това да стане една традиция, защото има страшно много бедстващи хора в момента. Гого ни е колега и сега е на ръба между живота и смъртта и точно ние първи трябва да се отзовем. Той наистина е един невероятен човек, невероятен мъж. Дори и с патерици в момента, Гого така се е вкопчил в живота, че съм сигурен, че ще победи болестта.

- Кажете ми, има ли ваши колеги, които са отказали или по-скоро не са дали съгласие да участват в концерта в подкрепа на Гого Найденов?

- Честно казано, не знам, но сигурно има. Всяко стадо си има черни овци. Не би трябвало, но сигурно има.

- Събрана ли е вече цялата сума за лечение от 50 000 лева?

- Нямам идея, но мисля, че е събрана тази сума, която му е необходима за спешната операция. Но преди да бъде финализирана епикризата, наистина нищо не може да се направи. Дано нещата станат по-бързо, защото пак казвам, болестта се развива наистина светкавично, парализира цялата нервна система и става необратимо. Близо 35 години се познаваме с Гого и с Ева, май от 1974 г. сме приятели, а това е много време.

След като те спечелиха с „Тоника” един от „Златните Орфеи” с емблематичната песен „Нека да е лято”, работихме 10-ина години заедно в един ансамбъл. Никога не сме си прекъсвали връзката, виждахме се често по фестивали. Сега е моментът изпълнителите да покажем, че все още сме някаква гилдия.

- Знаете ли, че Диляна Грозданова страда от същото заболяване като на Гого, но, доколкото имам информация, тя пие едно много рядко и безумно скъпо лекарство, което не позволява на болестта да се развива в организма й?

- Да, известно ми е, че Диляна Грозданова също е болна от тази болест, но най-важното е, че е намерила алтернатива да се справи с положението си. Има някаква алтернатива за борба с тази болест, но според мен всичко е генетично заложено и всеки различно успява да се пребори с нея. Преди години, ако си спомняш, и един от нашите футболисти - Ивайло Йорданов, беше болен от същата болест, но за щастие момчето успя да се пребори с болестта и в момента си е жив и здрав.

източник: БЛИЦ/ Анелия Попова