Прокуратурата в Милано нарочи двамата тартори на модата Доменико Долче и Стефано Габана за длъжници на държавата със 700 милиона евро неплатени данъци и такси.

Те вече са вписани в регистъра на подследствените лица, но магистратите все още не са формулирали окончателните обвинения срещу тях. Според медиите най-вероятно звездният дует на италианското прет-а-порте ще бъде подведен под съдебна отговорност за измама в особено големи размери и укриване на доходи.

Доменико Долче и Стефано Габана си навлякоха беля на главата с преместването през 2004 г. на щабквартирата на холдинга си от Милано в Люксембург. За прокуратурата това е допустимо, но ако заедно с ръководството на компанията цялата нейна производствена дейност също смени своето място.

В противен случай, тоест ако производството остане в Италия, а шефовете заседават в страна с по-ниски налози и там регистрират балансите си, според магистратурата това си е чиста проба подсъдим номер за укриване на данъци. Точно онова, което за Финансовата гвардия са направили през периода 2004-2007 г.

Долче и Габана, „спасявайки" от хазната 259 милиона евро. Като към тази сума бъдат прибавени и парите, получени през периода за преотстъпването на марката „D&G" на производители на различни аксесоари, дългът към хазната заедно с лихвите стига претендираните 700 милиона. С цел запазването на имиджа на холдинга през 2008 г. неговата щабквартира е върната отново в Милано и всички данъци след това платени до стотинка.

Според експерти това обаче едва ли ще смекчи претенциите на данъчните към стилистите за миналите им прегрешения. И най-вероятно те ще бъдат принудени да се явят пред съда, освен ако не се спазарят с държавата да є върнат дължимите пари, а тя пък да им опрости греховете.