Най-популярният риалити формат се завръща на екрана на Нова телевизия с нова, уникална за световната история на формата концепция. Според прогнозите на Endemol, лицензодател на Big Brother, успехът на семейното шоу в България ще даде нови насоки на риалити програмите по света.

След провеждането на благотворителния VIP сезон, продуцентите на предаването отново си поставиха сериозни социални цели – да намерят формулата на семейното щастие. Според статистиката 80 процента от българските семейства признават, че не са щастливи. В 40 на сто от българските семейства има случаи на домашно насилие, броят на разводите у нас е скочил двойно през 2008 година, 38% одобряват възпитанието с шамари. България е на първо място в Европа по изоставени деца до 3 годишна възраст.

Тази статистика даде основание на Old School и Нова телевизия да потърсят истините и лъжите в българския семеен модел. Big Brother Family не е само риалити шоу. Този сезон предаването ще се превърне в най-мащабното социологическо и психологическо проучване. Данните от него ще бъдат представителна извадка на най-често срещаните семейни модели в България.

Задавали ли сте си въпрос защо за толкова години няма нито един успешен български сериал? Причината за това е изкуственият диалог, невъзможността да се създадат истински, реални взаимоотношения между актьорите. Big Brother Family ще бъде отговорът на Нова телевизия в търсенето на най-добрия семеен сериал, защото Big Brother е абсолютно реален. Много любов, много хумор и много драми, които намират разрешение, обеща на зрителите Олга Лозанова, програмен директор на Нова телевизия.

Big Brother е социален феномен, който ние ще използваме, за да помогнам на хората да живеят по щастливо, заяви Нико Тупарев, изпълнителен продуцент на предаването. По време на кастингите хора от екипа, наречени скаути, са живяли в домовете на избраните семейства. Нещо повече – сами са издирвали и убеждавали семейства на станат част от новия сезон. Част от семейтвата, които днес ще видим по Нова телевизия, не са се явявали на кастинг. Продуцентите сами са ги убеждавали защо те са важни за формата, защо са съществена част от семейния екперимент. С цялата рекламна кампания на превадането продуцентите искат да внушат, че няма по-важно нещо от децата, от това как се възпитават и какви са взаимоотношенията в семейната ни среда, каза още Тупарев.

Шоуто: ключови елементи

Скаути

На база много предварителни анализи, социологически проучвания, фокус групи продуцентите на Big Brother Family са имали предварително определени типажи, които са търсили. Със сложната задача по намирането на най-характерните или най-различни са натоварени т.нар. „скаути”. Те са убеждавали желаните участници да влязат в къщата, да покажат своето семейство, да споделят своето щастие или проблем с други двойки. Скаутите са влизали в домовете, живели са сред тези хора и са анализирали тяхното поведение. Търсени са интересни, крайни форми на семейства, не крие Тупарев. Кастингът за Big Brother Family утре се открива отново. Ако някой иска да каже, че това, което показваме, не е българското семейство, е добре дошъл и винаги може да влезе в предаването. Всяко от участващите семейства крие зад себе си повече от една тайна, която ще се опитаме да разкрием в предаването, каза още Тупарев.

Номинации

За първи път в историята на Big Brother зрителите ще могат да участват в номинациите. Нарочени за изгонване ще бъдат цели семейства, но гласуването ще бъде отделно за всеки член от семейството. Семейства ще бъдат номинирани всеки понеделник, а събралите най-отрицателен зрителски вот ще напускат къщата в четвъртък.

Мисии

Забавни, психологически и физически мисии ще трябва да изпълняват семействата в къщата. Чрез тях зрителите ще определят как различните типове семейства се справят със задачите. С мисиите ще си проличи поведението на двойките в криза, ще изпъкнат нещата, които ги сплотяват и разединяват. Децата в къщата няма да участват в мисиите.

Заплати

Социалният сезон на Big Brother има за цел да изследва и финансовите навици на българските семейства. Пет типа семейства според финансовия им статус участват в предаването. Всяко от тях ще получава заплата, която ще може да харчи в магазина, ресторанта и фризьорския салон. След първоначалното разделение на 5 типа според финансовия статус, продуцентите са разделили семействата по друг начин: богати, заможни, средна класа и под средната класа. Всеки месец те ще получават заплатите си от човека, раздал най-много парични награди – Ники Кънчев.

Медиите

През този сезон Big Brother Family повече от всякога ще разчита на медиите. Зрителите понякога са доста лениви, освен това хората най-трудно приемат истините, така целият екип на Нова телевизия и Old School ще разчита на отговорните медии да насочват вниманието към ключови моменти и болезнени обществени теми.

Външните хора

Една от големите тайни на шоуто загатна Ники Николов, изпълнителен продуцент на Big Brother Family. Всяко семейство е свързано с външни хора, които оказват влияние върху най-интимните семейни взаимоотношения. Какви са тези хора, Николов не разкри, но стана ясно, че на някакъв етап от предаването те също ще влязат в къщата.

Къщата: семеен уют, мъдри мисли и дърво на живота

И този сезон къщата на Big Brother е модерно и луксозно обзаведена. Освен скъпи мебели в нея има и две тематични стаи – ангелска и дяволска. Кои семейства ще попаднат там и защо, гледайте от понеделник.

В къщата семействата разполагат с хол, кухня, детски кът, няколко спални, бани, тоалетни, трапезария, салон за красота, магазин, ресторант и двор. 62 камери ще следят движенията им във всеки ъгъл. За първи път външни хора ще имат право да влизат в къщата. Наетият обслужващ персонал ще работи на смени срещу съответно финансово възнаграждение. Никой от тях няма право да обсъжда теми от външния свят със съквартирантите, да им дава информация как се справят или как медиите коментират поведението на участниците.

Специално проектирани за Big Brother Family бетонни маси и над 20 стола ще събират съквартирантите на големи семейни вечери.
В двора на къщата има „говорещо дърво”, в което има скрит тайник, но никой не знае какво ще има в него. Само можем да гадаем какво са измислили продуцентите, за да изненадат бъдещите съквартиранти. Естествено, това са само част от изненадите в най-голямата къща на Big Brother досега.

Съквартирантите: колко са на брой?

В този сезон на Big Brother Family съквартирантите ще бъдат цели семейства. Продуцентите направиха най-голямата досега къща, за да могат участниците да живеят комфортно и в уют. Колко семейства ще вземат участие?
Броят на участниците е една от изненадите на Big Brother Family. Семействата, които успешно преминаха кастингите, вече са настанени в хотела в пълна изолация от външния свят. Дали всички ще влязат в къщата, ще решат продуцентите часове преди началото на първия live в понеделник, 22-ри март от 20:00 часа.

Водещите

Ники Кънчев – Big Brother Family

Лайфовете в Big Brother Family ще бъдат два пъти седмично – в понеделник и четвъртък.
Изненадите започват още ден след старта на предаването – на 23-ти март, вторник, ден след влизането на семействата, зрителите на Нова телевизия ще видят втори live, в който на горещия стол (диван) пред Ники Кънчев ще застанат продуцентите на Big Brother Family. Всеки от тях ще разкаже своите впечатления за участниците, случки от кастингите и тайните, които само един опитен психолог може да разгадае.

Обичайното за формата коментарно предаване „Голямата уста” ще бъде заместено от двама мъже наполовина. Иван и Андрей ще коментират най-интересните теми от Big Brother Family във вечерното си шоу. Неизлъчени кадри, любопитни гости, скандални коментари и първите интервюта на изгонените съквартиранти ще видите само във „Вечерното шоу на Иван и Андрей”.