Фолкпевиците пишели анонимни доноси до НАП и разказвали с подробности колко пари взимат приятелките и конкурентките им, научи "БЛИЦ" от данъчните.

Сигналът срещу фолк-певицата Преслава, че не си плаща данъците, всъщност е тръгнал от анонимка, подадена в Агенцията от нейна колежка, запозната добре с доходите на певицата, каза нашият източник. След модата да си крадат мъжете, изпълнителките на чалга започнаха да се топят взаимно и пред държавните институции.

Анонимният сигнал срещу Преслава е постъпил в Националната агенция по приходите още през ноември миналата година, но чиновниците са го разследвали и заради това резултатът е обявен чак сега. Откак тръгна масовата проверка имало и други сигнали срещу фолкпевици, явно от техни конкурентки, които обаче точно знаели доходите им.

И друга звезда на „Пайнер" била хваната в голямо нарушение - тя обаче била забравила откъде и какви хонорари е вземала. Най-изрядна сред фолк-изпълнителките е Емилия, която твърди, че всяка година бърза да е сред първите, които подават декларация за доходите си, за да ползва данъчни облекчения: "През март винаги попълвам декларация. Преди две-три години имах персонална проверка, при която се оказа, че съм изрядна. Всъщност това, което правят данъчните, е за наше добро", убедена е изпълнителката на хита "Така ми харесва". "Много подло ще е да ме проверяват мен, за да стигнат до Коко Динев, до когото винаги са искали да се доберат", убедена е тя.

Запитани за коментар относно данъчните проверки, повечето от певиците скромничат и в един глас твърдят, че това е за тяхно добро: "Ние не сме с привилегии и ние като другите хора не трябва да крием пари", твърди Камелия. Според нея повечето хора завиждали на фолк-певиците, защото си мислели, че получават купища пари: "Като се казва, че хонорарът на един изпълнител е 6 бона, не си мислете, че той взима всички пари. Част от тях отиват за фирмите, в които работим", обясни Камелия.

Данъчната акция срещу певиците тръгна още през миналата година. Тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата взима на мушка чалгата заради скъпите коли, в които обикновено се движат, и луксозните къщи, където живеят. Тогава той се позова и на държавни чиновници, според които стандартът на певиците не отговарял на доходите и данъчните им декларации.

При проверките обаче повечето от тях твърдели, че скъпите коли и къщи са им подарък от бивши или настоящи гаджета. Други се оправдавали, че често им се налагало да получават суми на ръка, без самите "дарители" да искат да се декларират официално. Заради това и нямало как да посочат нито имената им, нито размера на самите парични преводи.

С най-луксозна кола сред певиците е Мария, която кара скъпарско Бентли. Тя обаче си има богат съпруг. Предпочитаният модел от фолк-изпълнителките бил "Ауди Q7".

Сред най-изрядните данъкоплатци е Азис. Само за една година той е платил около 1 млн. лв. данъци. Азис е и сред малкото певци, които имат регистрирана на свое име фирма. Останалите се водят на работа при някоя от по-големите музикални агенции. Ако се стигне до сключване на договор с дадено заведение, фолк-певците го подписват като физически лица, а не като представители на фирмата, за която работят. Те пък от своя страна се отчитали на шефовете си с договорената част от хонорара, като сумата била прихващана по перо реклами.

До скандала със заплатата на Преслава повечето от певиците са се осигурявали на минимален доход. Не са се осчетоводявали и голяма част от хонорарите, които са изплащани в заведенията. Недекларирани остават и бакшишите, които фолк певиците взимат по време на участия. Публична тайна е, че освен хонорарите певиците полачат още около 1000 - 1500 лева на ръка като бакшиш.

"Няма как да стане това, че да декларираме бакшишите, какво искат - да им издаваме касова бележка ли?!", разгневи се преди дни фолк-певицата Райна.

Хонорарите на по-известните певци във фолка се движат между 6 и 7 хиляди лева. За изпълнителите от тази сума остават около две трети, останалите пари отиват като комисионна при музикалната агенция.

източник: БЛИЦ