Не съм искал 50% от ГЕРБ, заяви водещият на шоу по БТВ Слави Трифонов по повод медийни твърдения за подобно искане, отправено пред премиера и лидер на управляващата партия Бойко Борисов.

"Това не е нито ООД, нито баница, която може да се дели и да се искат 50%. Въобще не съм искал 50% от ГЕРБ", изтъкна Слави Трифонов в специално издание на шоуто си пред сценаристите на предаването. "Не ми е хрумвало да се искат проценти по този начин", посочи водещият.

"Хрумвало ми е, че ако можеш да извадиш качествен лидер, който да може да организира хора около себе си, би могъл чрез него да вкараш в парламента достойни хора. Хрумвало ми е, че подобен човек може да бъде ракетоносител, включително ми е хрумвало, че аз мога да бъда ракетоносител", посочи Слави Трифонов.

"Как да искам 50%? Да ги цъкаме - един министър за него, един за мен? Ако съм прагматичен, ще искам заместник-министри. Далаверите ги правят заместник-министрите. Министърът е само политическа фасада. Трима заместник-министри са важни, защото те разпределят парите от субсидии от ЕС..." "Ако реша да се занимавам с политика, т.е. да вкарвам хора в парламента, защо ще ми е Бойко Борисов на мен?", попита водещият.

"Може да не е такъв резултатът като при него, но мога спокойно да изляза и убедително на базата на цялата ваша и моя история да кажа: искам да ми се доверите, аз ще направя нещо добро за страната". Водещият отрече пред сценаристите на шоуто да има политически амбиции.

Бойко Борисов, казвайки "Слави ми поиска 50%", се опита да вкара тези отношения на друга база, за да каже: това е лично", изтъкна водещият на "Шоуто на Слави" в специалното издание на предаването по БТВ.

"Той е недоволен, защото не му дадох да ги цъка министрите - един той, един аз, и поради тази причина сега той така се държи", посочи Слави Трифонов пред сценаристите на шоуто. "Не защото обективно аз правя гафове или защото обективно медиите трябва да се държат като коректив на властта. Това е причината - или се е изпуснал, или го е казал съзнателно", според Трифонов.

"Защо медиите се срамуват да си кажат, че той се обажда и пише есемеси на всеки един почти, във всеки един вестник и ги тероризира ежедневно. Аз го знам със сигурност това нещо. И това го знаят всички, на които им пише есемеси. Защо се страхуват да го кажат? Той пише есемеси само малка статийка да види във вестник "Марица", че там пише, че той нещо не се е справил и той вдига телефона и се обажда на този, дето го е написал.

Да не говорим пък какви есемеси пише на главни редактори и на всякакви други. Защо са се навели всички и са притихнали? Защо се срамуват или се страхуват да го кажат? Той ги тероризира. Докога ще ги тероризира и ще управлява в медиите като им пише есемеси и като им се обажда?", попита Слави Трифонов.

"За него само хубави неща се пишат във вестниците. Трябва обаче да разграничим личното отношение на един човек, друго е министър-председателят. Той е обществена фигура, която отговаря за най-важния пост в държавата. И той трябва да бъде критикуван, трябва да се говори за него, трябва да се обсъждат неговите действия", изтъкна водещият на "Шоуто на Слави".

"Бях на мнение, че е добре той да участва в политиката. Добре беше да стане кмет на София. Добре беше да направи партия. С него сме водили разговори по тези въпроси. Но за разговори от типа 50-50 не е ставало въпрос... Това не е баница. Има достойни хора, които трябва да участват в политиката. Поради миноритарната система в България, те могат да влязат само в партия.

С Бойко Борисов сме имали разговори да има мажоритарни избори, защото така може да се гласува директно и така той да ги държи конкретно отговорни. Най-голямата промяна настъпва, когато си мечтаеш за нещо, което ти се струва, че няма да се сбъдне и когато започне да се сбъдва, тогава започваш да изваждаш на преден план обективни реални качества, които притежаваш. Бойко Борисов започна да се променя като поведение, когато стана кмет", посочи Слави Трифонов.

източник: БГНЕС