Изложбата "Кино на стена" е уникална колекция от филмови ретро плакати, всички създадени в зората на киното у нас. Изложбата включва 80 плаката на филми, прожектирани в България през 40-те, 50-те, 60-те и 70-те години на 20 век.

Всеки от тях е придружен от справка за киностудия, режисьор, оригинално заглавие, година на производство на филма, времетраене, български автор на плаката, което придава допълнително изследователско и образователно съдържание на експозицията.

Плакатите са изпълнени в техника литография и са с формати 100х70 см и 50х70 см. Изложбата предлага не само поглед към плакатното изкуство, но и изгражда представа за историята и културната традиция в областта на киното и графичния дизайн у нас в началото на миналия век.

В дните на изложата ще имате възможност и да чуете филмова музика. За това е помислил и специалният гост halojo. Тя е подготвила специална селекция от парчета, които са в унисон с духа на онова отминало време.

Българскта национална филмотека предостави за изложбата кадри от филмите.

Елате, за да се насладим заедно на осмото изкуство!

В рамките на цял месец (от 25 януари до 25 февруари) ще имате възможност да поръчвате копия на избран от Вас плакат.

Екипът, реализирал тази изложба, я посвещава на покойния режисьор Иван Росенов, спасил плакатите от полуразрушен склад.

Благодарим за съдействието и личното съпричастие на г-н Васил Василев - Vassilevi Bros, и галерия "Индустриална 11".

Благодарим за подкрепата на Съюз на българските художници, Българска национална филмотека, неправителствена организация "КИТ", сдружение "Български филмови архиви" за логистичната подкрепа, както и на всички наши приятели, които ни накараха да повярваме, че това, което правим, има смисъл.