"Слави Трифонов искаше 50 % влияние в ГЕРБ. В смисъл, ако трябва да определим двама министри, единия да го каже той, а другия аз."

Това заяви снощи в интервю за "Канал 3" премиерът Бойко Борисов. И добави: "Казах: "Съжалявам, това не може да се случи!" След това премиерът припомни, че всяка вечер в "Шоуто на Слави" срещу него е имало скечове, а "видяхте как се държа с президента". Борисов обаче бил свикнал 10 г. да бъде атакуван. Премиерът разказа още, че Слави Трифонов имал място до хотел "Кемпински-Зографски", но в градоустройствения план на София то било одобрено за градинка и нямало как да се промени.

В интервюто снощи Борисов съобщи още, че е дал за проверка на ДАНС компанията за биологични транспланти "Остеотех".

Поводът е пътуването на зам.-шефа на парламента Лъчезар Иванов и здравния министър д-р Божидар Нанев на 22 ноември м. г. до САЩ на разноски на две неправителствени организации. Поканата била от шефа на федерацията "Американски граждани от български произход" и "Евроатлантическия фонд" Румен Хичев, който обаче е и шеф на "Остеотех".

Нанев и Иванов казали на Борисов, че нямат конфликт на интереси. "Ако са ме излъгали и се докаже, ще си понесат, и то много сериозно, отговорност", коментира снощи премиерът. Той ги питал кое налага да пътуват на чужди разноски, но не могли да му отговорят. "Поканата заедно с разноските са съгласувани през Държавния департамент на САЩ и Министерството на външните работи на България. Така че не съм си задавал въпроса дали въобще има конфликт", коментира здравният министър д-р Нанев пред "Труд". И бе категоричен: "Освен това, впоследствие разбрах и че има юридически анализ, направен от правна институция в САЩ за конфликт на интереси по американското законодателство, който е абсолютно отрицателен." Д-р Нанев показа и командировъчната си заповед, от която личи, че пътуването му е одобрено от премиера и че разходите са за сметка на домакините.

Компанията "Остеотех" е монополист при търговията с органи за още 4 години, каза снощи водещият Сашо Диков. Това са ми го спестили, отвърна Борисов. И добави: "Проверката си върви. Още като възникна този проблем, на ДАНС съм възложил проверка за цялостната дейност на тази фирма. В момента, в който за мен стане ясно или службите и прокурорите имат достатъчно сведения, че се генерира престъпление, към никого до днешна дата не съм проявил милост!" Проверката щяла да приключи до две седмици.

Според него вече имало 50-60 повдигнати обвинения. А до края на този месец ще има нови срещу хора от властта. "Дали е сегашна, или предишна - ми е все тая", бе категоричен Борисов.

Той дал за проверка на прокуратурата във Велико Търново и депутата си Мирослав Петков, чиято фирма бе хваната да краде общински ток в Горна Оряховица.

източник: "Труд"