Звездата на българската естрада Лили Иванова е платила патентно право върху двете си имена, като търговска марка и никой не може да прави нещо с него, без нейно разрешение, показа справка на "24 часа" в Патентното ведомство, публикувана във вчерашното издание на вестника. 

Примата е платила 300 лв. и е запазила името си за 11 класа в регистъра на ведомството. Така никой не може да прави дрехи, обувки, хранителни продукти и други неща с марката "Лили Иванова" без нейно съгласие.

Империята "Пайнер" е патентовала по същия начин повечето си звезди, сред които са Преслава и Ивана.

Фолкпевицата Рени също има намерение да се запази, но за Сърбия, където продуцира свои песни.

Затова пък Азис все още е свободен "за ползване".

Съобразителен се оказал и Евгени Минчев, който е запазил правото си върху конкурса "Мистър Секси".

Продуцентската компания "Пайнер" е регистрирала имената като собственост на фирмата на 1 април 2004 г. за 10 години напред. Сред запазените имена са тези на Преслава и Ивана. Така при напускане, те ще трябва да броят тлъста сума на шефа си, за да запазят марката, донесла им известност и слава, или пък да се откажат от тях и да започнат отначало.

Преди няколко години най-големият скандал бе с Десислава, която напусна "Пайнер". Тя не получи разрешение да се казва по същия начин и се наложи да се изпише по друг начин - Деси Слава.

Някои дами успяха да се измъкнат от клопката на "Пайнер" и запазиха имената си и след раздялата, като Рени, Цветелина, Вероника, Таня Боева, Екстра Нина.

Николай Колев, патентен адвокат по интелектуална собственост, обясни, че притежателят има изключителни права върху марката и никой друг не може да я използва. Той уточни, че търговската марка има 45 класа, които обхващат различните дейности.

Ако едно име вече е патентовано от един изпълнител и друг се появи със същото по паспорт, той не може да го използва в дейността си, поясни Колев. В такъв случай афишите се късат и засегнатата страна има право на обезщетение.

Популярните хора у нас обикновено си патентоват името само за дейността, с която се занимават, като понякога добавят и за реклама. Ако дадена фирма иска да получи право да произвежда продукт с името на такъв човек, двете страни се договарят помежду си и този договор се завежда в Патентното ведомство.

Сроковете за запазване на име са 10 години, но може и да е вечно. Тарифите започват с 240 лева за заявление. Когато след 18 месеца експертизата е одобрила патента, се внасят 400 лв. След 10-годишния период таксата е само 300 лв.