Новият грандиозен блокбастър "Аватар", дело на канадския режисьор Джеймс Камерън, създателя на "Титаник", се оттегли с приходи от 73 милиона долара след първия си уикенд в северноамериканския боксофис, посочва компанията производител 20th Century Fox.

"Аватар" е фантастична история за несъществуваща земя, където живеят несъществуващи същества. Дебютът на скъпо струващия научнофантастичен филм не оправда прогнозите на специалистите в киноиндустрията за приходи от 85 милиона долара. Медиите на News Corp отбелязват обаче, че огромна буря по Източното крайбрежие на САЩ е виновна за спад в приходите в кината.

Рекорд по приходи при дебюта си за 2009 г. отбеляза продължението на романтичната сага за вампири "Здрач: Новолуние", която регистрира постъпления от 143 милиона долара миналия месец. Рекордът по приходи за всички времена беше отбелязан миналата година от продължението на "Батман" - "Черния рицар", с печалби от 158 милиона долара при дебюта си.

"Аватар" привлече толкова голямо внимание както заради огромния си бюджет от най-малко 300 милиона долара, така и заради приказно разказаната история на войник от Земята, изпратен да се внедри сред извънземна раса от високи сини 3-метрови същества, за да спаси замърсената планета.