Една бебешка усмивка и Жени Калканджиева е нов човек. Откакто роди сина си Георги, собственичката и президент на модна агенция "Визаж" скъса с живота на пълна газ. Няма купони, дежурни усмивки в сбирки на хайлайфа и треска за медийно внимание. Заедно с половинката си Стефан Манов-Тачо са станали домошари и мъникът поглъща всичките им мисли.

Евгения си е създала цяла философия за отглеждането и възпитанието на детето. За години напред. Хващаме я три месеца след раждането, в деня, когато е ваксинирала Георги.

"Ето как изглежда един мой ден сега: шест пъти пране, преобуване, хранене на детето, миене на дупенце разходка с количката. Искаш ли да бъда откровена докрай?  Знаеш, че винаги съм била адски социална, отворена към всякакви изяви. Обичах да ходя на светски събития, да давам интервюта, да се появявам по телевизията. Това си ми е едно задължение, но ми и харесваше. Сега не е така. Вече не искам да давам интервюта, да ходя по коктейли, да се срещам с много хора. Омръзна ми това: "Здравей, здрасти, как си?" По-приятно ми е да си стоя вкъщи, да си свърша работата около малкия. Не искам да изпускам най-хубавите моменти на детето си. Имам нужда от повече време за себе си, за него, за спокойствието ни. Осъзнах, че приятелства, познанства, връзки, пари, контакти съвсем не са най-важните неща в живота. Една майка трябва да започне да дава на детето си. Във всички измерения на тази дума. Мислех, че мога да го съчетая с работата, но не става. Не съм робот", каза тя на един дъх.

В гледането на бебока помагат майка й Елена и приятелката й Радостина. Главно в моментите, когато отскача до "Визаж", за да нагледа хората си и да им раздаде задачи. "Два от дните в седмицата отивам до офиса. Не исках да ходя, но се налага, без мен не могат", смеейки се обяснява Жени. Смята, че детето има нужда от непрекъснат близък контакт с родителите.

Доскоро го е кърмила, а вече му говори и тананика песнички от своето детство. Като тази за "две калинки с пъстри пелеринки". Измисля непрекъснато и свои "композиции" от рода на: "Мъничко момченце с мъничко дупенце, с мънички ръчички, с мънички крачета" и т.н."

Разказва му и приказки. Засега Георги не ги разбира, но следи с интерес физиономиите на майка си. Понякога най-добре представилата се българка на "Мис Свят" дори бърбори на английски на бебето, за да свикне то с чуждия език.

"Непрекъснато се смее. Когато го мъчат колики, плаче, но в момента, в който болката поспре, отново се ухилва", радва се майка му. "Детето не се ражда слънчево. То копира родителите. Изучава целия свят чрез нас. Ако си на работа по цял ден... ", продължава Калканджиева.

Със съпруга й Стефан Манов са поделили задълженията. Тя се грижи за храненето, той често поема къпането. "Основната отговорност обаче е моя. Майката дебне часовника кога точно да се нахрани детето. Инициативата е от нея. Аз съм абсолютно отговорна за този малък човек, за живота му. Трябва винаги навреме да го нахраниш, да го преобуеш. Майката има едно специфично чувство. На мъжа му трябва комуникацията. Докато детето не говори, той трудно го усеща", казва тя.  

Малкият Георги вече се е сдобил и с прякор, даден от мама и тате. Викат му Супермен. Причината за героичното прозвище е, че с часове може да седи с изпъната напред или нагоре лява ръка, свита в юмруче, разглежда я с интерес. Точно както лети Супермен.

От известната си майка Георги е "откраднал" красивите сини очи и бялата кожа. Тачо е по-мургав. Нослето, ръчичките и веждите обаче, са също като на баща му. "Падна му бебешката коса и заприлича на човек", доверяват родителите.

Мъникът вече различава и разбира определени думи. Когато изреве, че е гладен, а Жени му каже "момент", Георги кротко я изчаква да стерилизира шишета, за да му сипе мляко в тях.

Евгения стриктно спазва всички ритуали, свързани с израстването на бебока. Естествено, събрала е приятелки на погача на 40-тия ден от раждането.

Още докато била бременна пък направила на една стена вкъщи малък параклис, в който е закачила по няколко икони на небесните покровители на съпруга и сина й - свети Стефан и свети Георги. Там са и образите на св. Мина, на Св. Богородица, на Христос. Има и една икона на руската светица Евгения.

Жени вече е украсила голяма елха. Накичила е къщата с гирлянди, светлинки и разнообразни бляскави дрънкулки. Признава, че безумно обича коледните празници и го прави, за да задържи по-дълго обстановката и уюта им. И за да се порадва на блясъка в очите на Георги, когато гледа елхата.

Жени и Тачо са решили скоро да сложат миниконструктори в стаята на малкия. Двамата ще строят пред очите му градове самолети, гари, блокове. За да вижда Георги как се градят нещата.

Новата страст на президентката на "Визаж" е домашното фото. Непрекъснато дебне малчугана и го фотографира в различни пози. Доскоро всички снимаха нея... Калканджиева потърсила и своите бебешки снимки, но видяла, че се губят цели периоди. Баща й бил фотографът на семейството, но често осветявал филма или изобщо забравял да сложи. "Никога не видяхме снимките от този апарат. Снимам бебето много, защото тези моменти са толкова кратки, че не мога да си ги спомня", смее се Евгения. 

източник: "Монитор"