Любопитно
Опасните диети
25 ноември 2009 | 11:51
През есента и зимата мнозина се опитват да запазят оптимално тегло с различни диети, но най-популярните от...
През есента и зимата мнозина се опитват да запазят оптимално тегло с различни диети, но най-популярните от тях у нас са опасни. Това предупреди специалистката по диететика и университетска преподавателка проф. Донка Байкова.
Широко практикуваната диета на Пиер Дюкан е концентрирана на белтъчини, които се разграждат в организма до урея и креатинин. В месото на младите животни пък се съдържат пурини, които се разграждат до пикочна киселина. Тези токсични вещества удрят черния дроб, обясни проф. Байкова и уточни, че уреята е хепатотоксична и мозъчнотоксична.
Креатининът от своя страна затруднява функцията на бъбреците, а пикочната киселина е рискова по отношение на развитието на камъни в бъбреците. Затова и практикуващите диетата на Дюкан неизбежно имат проблеми с бъбреците. Повишаването на пикочната киселина в кръвта пък повишава риска от развитието на подагра.
Затова практикуването й повече от 5 дни води след себе си риск за нарушаване на чернодробните и бъбречните функции и пристъпи на подагра.
В сравнение с диетата на Дюкан, тази на Аткинсън е направо разкош за организма, тъй като тя включва зеленчуци, които неутрализират частично вредните ефекти от приемането на свръхбелтъчини.
Чаено-плодовите диети не бива да се практикуват повече от 3 дни, категорична е проф. Донка Байкова. След този период организмът, който е бил лишен от белтък, започва усилено да си го набавя сам от себе си. Получава се т.нар. глюконеогенеза, което на практика означава, че той започва да посяга на мускулната маса и да се храни от себе си. Първият орган, който бива засегнат, е черният дроб. Той започва да се самосмила, а човекът, подложен на такава диета, развива остра жълта атрофия на черния дроб, от която изходът в повечето случаи е хепатална кома. Заболяването се развива за дни, понякога само за часове.
Коментари