Журналистът Георги Тошев е прочут ценител на изкуството и не пропуска събитие, което си заслужава да се види, дори ако трябва да пропътува хиляди километри. Но снимката, която се появи във виртуалното пространство направо е скандална. Първоначално шокира, тъй като на нея се вижда елегантния културтрегер между двама чисто голи млади мъже...

Най-вероятно става въпрос за арт инсталация, като кадърът може би е заснет в Кралската академия в Мейфеър, където се е състояло честването на световноизвестната художничка Марина Абрамович, пише LifeOnline.

Всъщност Кралската академия по изкуствата възпроизвежда пърформанс на Абрамович от 1977 г.. За целта са наети млади мъже и жени, които да стоят голи на вратата един срещу друг, а посетителите са принудени да се промъкват неудобно между тях в нова версия на скандална арт инсталация. Така както е направил и самия Тошев.

Оригиналното изпълнение на Марина Абрамович и тогавашния й партньор Улай доведе до извикването на полицията в Болоня, Италия през 1977 г. Сега представлението, наречено Imponderabilia (Незначимост), е част от честването на творчеството на Абрамович. Именно там българският журналист е бил "принуден" да се провира през тясна пролука между голите изпълнители, а камера е увековечила случилото се. Георги Тошев неведнъж е снимал Абрамович за своите документални предавания по bTV, така че е обяснимо и появата му на такова събитие.

Самата художничка е участвала в новата изложба, като Абрамович, която сега е на 74 години, е ръководила семинарите за подбор на младите артисти, които ще участват в представлението. Честването на Абрамович включва снимки, видео и изпълнения на повече от 50 произведения от цялата й кариера. Кураторът на шоуто Андреа Тарсия споделя пред Дейли Мейл: „Когато беше представено за първи път, някои хора просто се отдръпнаха… не можеха да се справят с него и не бяха напълно сигурни какво виждат. Някои минаха. Някои доста заредени. Всъщност имаше и такива, които минаха по няколко пъти.“ От снимката не става ясно дали Жоро Тошев е събрал смелост да се провре между голите тела, но определено изживяването би било меко казано странно.