Зрители са убедени, че най-голяма заслуга за загубата на Елена има нейната "приятелката" Камелия, която помагаше при определянето на точките и така подведе финансистката да заложи четири точки на Алманаха, въпреки че не го е чела внимателно. Според фонево на предаването, Камелия е следващата фермерка благодарение на добротата на Елена, която не трябваше да се доверява така безкористно.

Така четвъртата битка се оказа и последна. При проверката на знанията от Алманаха Валерия поведе. След като опонентките не можаха да дадат верен отговор на последният въпрос, гимнастичката запази предимството си и така не само отчете поредния триумф, но спечели и дуела. Освен че запази мястото си в приключението, тя донесе важна точка на отбора си „Стари герои“, която го изстреля пред конкурентния „Нови надежди“.

Конкурентките от отборите „Стари герои“ и „Нови надежди“ се изправиха една срещу друга, отлично подготвени за предстоящото изпитание. Валерия, която е ветеран от предаването, е побеждавала на Арената в третия сезон. Елена пък триумфира в тазгодишното приключение срещу рускинята Альона Михайлова.

„Бъдете добри, грижете се един за друг и се обичайте. Оставете на заден план дребните неща и битовизмите, нека те не ни определят като хора“, каза Елена, след като падна с 2 на 8.

Преди финала съперничеството на Валерия и Елена неочаквано отстъпи на съпричастност. След като изгледаха видеопосланията от своите близки, двете се трогнаха до сълзи, прегърнаха се, дадоха си кураж и обявиха, че нямат лоши чувства една към друга. А водещите на „Фермата“ Иван Христов и Андрей Арнаудов коментираха, че това се случва за пръв път в историята на предаването.