Той отключи проблеми със сърцето и свали много килограми, но вече се е възстановил. Няколко месеца след завръщането си в България актьорът е в по-добра форма от всякога и даже е заминал на спортен лагер на родното Черноморие. На пръв поглед Филип изглежда винаги весел и в добро настроение, но и той е преминавал през житейски предизвикателства. „Тренировките много ми помагат да износя на раменете си и славата, и самотата, да съм здраво стъпил на земята. Чрез физическото натоварване намирам утеха в тежките моменти”, разказвал е младият артист.

Преди да започне следването си в НАТФИЗ, ученикът на Стефан Данаилов се е занимавал активно с бокс. „Този спорт често предполага влияние на един определен контингент хора, за които животът е привидно лесен, където парите се изкарват за час-два, където наркотиците не се заплащат. Работих като момче за всичко. В един момент обаче цялата тази история приключи. Тогава бях в най-трудния момент в живота си”, споделял е Буков.

Той не крие, че е имал залитания към алкохола и забранените субстанции, но те са останали в миналото. Като юноша Филип мечтаел да стане лекар или адвокат, но бил сред най-слабите ученици на випуска и не му се получило. Записал се да следва философия в Софийския университет, но скоро установил, че актьорството е професията, с която иска да се занимава. Два пъти кандидатства в НАТФИЗ и го късали на третия кръг.

„Бях се отказал да пробвам, но разбрах, че Стефан Данаилов се готви да вземе последния си клас. Дадох си сметка какъв изключителен шанс е това за мен. От мои приятели в горните класове бях разбрал, че той харесва високи и добре сложени мъже. Бяха сигурни, че ще ме избере. Кандидатствах и съответно бях приет. Той се опитваше да ни предаде по-скоро чисто житейски уроци и съвети. Искаше да остави следа за себе си чрез нас", спомня си звездата от сериалите „Откраднат живот” и „Татковци”.