На 4 и 5 август 2023 в Бургас ще се проведе най-големия музикален фестивал на Черноморието ни. Трудно е да определим кои са петте най-топ изпълнители, които ще излязат на сцената, но със сигурност тези имена са оставили трайна следа в музиката на 90-те.

Dr. Alban, с истинско име Албан Нвапа, е шведски музикант с нигерийски произход. Започва да се занимава професионално с музика на 23-годишна възраст, преди това завършва образование като зъболекар. Докато учи в университета е диджей в популярен клуб в Стокхолм. После Албан завършва университета и започва работа като практикуващ стоматолог, но увлечението по клубната музика не престанало и той продължава да работи в нощните клубове. През 1990 г. с DJ Denniz PoP създава звукозаписно студио, наречено SweMix. Съвместно с Denniz и рапърката Leila K, Аблан записва първата си песен „Hello Afrika“, която му носи успех. Скоро идва и дебютния му албум „Hello Afrika“, който има милионен тираж. Вторият му албум „One Love” е издаден в над 1,6 милиона екземпляра, като носи и една от най-популярните песни на 90-те и визитната картичка на пеещия доктор - „It’s my Life“. След застой песента е последвана от сингъла „One Love“. Количеството на продадените албуми става 1,7 милиона копия. Един след друг са издадени албумите „Look Who’s Talking”(„Виж кой говори“) и „Born In Africa”(„Роден в Африка“). Песента „No Coke“ е използвана в антинаркотичната кампания в Швеция. Албан създава и свое звукозаписно студио, което се нарича „Dr-Records“. Изпълнителят не спира да работи по нови проекти и към днешна дата, а концертната му дейност също е в пълна сила.

Повече от 20 години Culture Beat получават световно признание и много милиони продадени записи. Техният разбиващ сингъл „Mr. Vain" беше световен хит през 1993 г. - отбеляза номер 1 в цели 13 страни и се превърна в клубна класика. Също толкова успешен е албумът "Serenity" с добре познатите сингли "Got To Get It" и "Anything". Албум, който много експерти оценяват като крайъгълен камък в историята на евроденса. Culture Beat е основана през 1989 г. от покойния Torsten Fenslau – DJ в легендарния Dorian Gray Club във Франкфурт. След трагичната му смърт при автомобилна катастрофа в края на 1993 г., по-малкият му брат Франк поема проекта и продуцира албумите „Inside Out“ с хитовете „Inside Out“ и „Crying in the Rain“ и „Metamorphosis“ с хит синглите “Rendez-Vous” и “Pay No Mind”. Като денс проект, ръководен от продуценти, Culture Beat включва различни артисти. Започват с немския кабаретен изпълнител Йо ван Нелсен, последван от американския рапър Джей Суприйм и немската певица Лана Е. През 1993 г. Лана напуска и е заменена от британската певица Таня Еванс. Таня остава до 1997 г. и е наследена от американката Ким Сандърс. През 1998 г. Джей напуска и оттогава Culture Beat е представен само от един вокалист. От 1999 г. британската певица Джаки Сангстър е фронтмен на Culture Beat. На концерти тя е подкрепена от гръцкия MC 4T.

Alexia (сценично име на Алесия Акуилани) е една от най-известните италиански певици в чужбина. От дебюта си до днес тя е продал над 5 милиона записи по целия свят, с 8 златни и 2 платинени дискове. Първият й сингъл е от 1995 г. „You and Me” – номер 1 в Италия и Испания. Година по-късно излизат “Summer is crazy”, “Number One” и “Uh la la la”: първи в цяла Европа. Първият албум е от 1997 г., "Fun Club" (повече от 600 000 продадени копия), последван година по-късно от втория, "The Party", друг платинен диск с над 500 000 продадени копия и успех в Англия, САЩ и Япония. През 1999 г. издава "Happy", който веднага влиза в класациите в цяла Европа. През 2002 г. е повратната точка и подновен успех с пеене на италиански. Alexia се представя за първи път на фестивала в Сан Ремо. „Dimmi come“ става най-„пусканата“ песен по италианските радиостанции, а година по-късно печели същия фестивал с „Per dire di no“. През 2004 г. издава албума "The big eyes of the moon", с престижното сътрудничество на Sam Watters, Louis Biancaniello и Diane Warren. Алексия отново участва на фестивала в Сан Ремо 2005 с песента "Da grande", три години по-късно издава нов албум озаглавен "Alè", нов авторски и продуцентски екип и повече рок звучене. И до днес изпълнителката не спира да твори нова музика и да издава албуми.

Fun Factory е германска евроденс група, създадена през 1992 г., първоначално състояща се от основателите Balca Tözün от Турция, Rodney Hardison от Америка, Toni Cottura и Stephan Browarczyk от Германия, наричани с псевдонимите Balja, Rod D., Smooth T. и Steve. Формацията издава първите си сингли "Fun Factory's Theme" и "Groove Me" през 1992-а, а през следващата година и дебютния им албум "Nonstop!" Преди издаването на третия им сингъл "Close to You" в края на 1993 г., групата се разделя с вокалистката си Balca Tözün, на нейно място стартира Marie-Anett Mey от Франция. "Close to You" носи и първия им успех в класациите, достигайки и номер 1 в канадската денс класация. Следващите сингли са "Take Your Chance" и "Pain", които достигат съответно 18 и 24 място в немската класация за сингли. През 1995 г. групата издава синглите си "I Wanna B with U", "Celebration" и кавър версията на Manfred Mann "Do Wah Diddy". Всички те бяха хитове в класациите, достигнали връх до номер. 11, 12 и 6 в немските класации за сингли. Същата година Fun Factory издават втория си студиен албум Fun-Tastic, а славата им се разпростира в цяла Европа, САЩ и Канада. Следващият сингъл е "Don't Go Away", превръщайки се в последния им успех в класациите. Скоро след това Toni Cottura напуска групата. Като трио издават още два сингъла, „I Love You“ и „Oh Yeah Yeah (I Like It)“. През 1997 г. издават Greatest Hits, като след това Хардисън напуска формацията и към останалите двама Mey и Browarczyk се присъединява Ray Horton. Плановете да продължат с ребрандираното име Fun Affairs не носят успехи и така се разпадат до новото начало на абсолютно новия състав на бандата, след който идва и супер хита „I Wanna B With U". През 2013 г. трима от четиримата основатели, Tözün, Cottura и Browarczyk, се събират отново за концертна дейност. Към тях се присъединява и рапърът Ски (Антъни Фрийман) от Ню Йорк.

Нана Кваме Аброква или просто Nana е ганайско-германски рапър и диджей. Нана не е негово лично или друго име, а е ганайска благородническа титла. Когато е на 10 години, се преселва с майка си и братята си в Хамбург, Германия. Най-важното му постижение идва през втората половина на 1990-те години, когато неговият стил на пеене се характеризира като евро-рап. Сред най-големите му хитове са емблематичната "Lonely", "Let it Rain", "He's coming", "Remember the Time" и "Dreams". „Имах ясен план, да създам нещо, което напомня на типичния NANA звук, но същевременно е модерно“, казва изпълнителя. За да постигне това, той се обедини с един от най-добрите млади продуценти в Германия Markus ‘Gorex’ Gorecki. "Хората често ми казват, че моите песни са им помогнали много в определени етапи от живота им. Тази музика изглежда е лекарство за много хора", заключава с днешна дата Нана.

АНКЕТА Тази година феновете на музиката на 90-те дадоха своя принос към програмата на събитието като гласуваха в специална анкета за това кои техни любими изпълнители искат да се качат на сцената и организаторите се постараха да поканят повечето от тях. Безспорно едни от любимците са SNAP!, чийто вселенски хит „The Power“ радва няколко поколения.

Вълнуващото музикално пътешествие Spice Music Festival ще се случи на 4 и 5 август 2023 на Пристанище Бургас, а билети могат да бъдат закупени онлайн от Ticket Station Bulgaria, както и в магазини На Тъмно и мрежата на Fast Pay. Вече са в продажба и еднодневни билети за събитието. Ето и цялата музикална листа за двата фестивални дни...