Ако преди Ковид-вълната те деряха десетки хиляди на сезон от големите продуценти, сега се съгласяват на по няколко стотачки за участие. Това важи в особена сила за хитовото шоу на Нова тв „Като две капки вода”, където само за 3 години парите са се стопили 3 пъти. Между 500 и 700 лева на участие вървят в момента хонорарите, за които се пазарят звездите в предстоящия 12-и сезон на „Капките”.

Продуцентът Маги Халваджиян срещал големи трудности с набирането на кандидати за предаването си, но отказвал да вдигне хонорарите. Само преди 3 години – в изданието „All Stars”, той плащаше средно 1500 лева на изпълнител за вечер на сцената на шоуто, като най-много пари беше предвидил за Азис, а най-малко – за дребничкия, но талантлив Рафи Бохосян, който в крайна сметка излезе от формата като победител.

Говори се, че Краля на фолка тогава е прибирал по 2500 лева за всяко свое изпълнение, а Рафи – по 500, докато сега долната граница остава 500, но горната е едва с 200 лева по-висока. Софи Маринова през 2021-а е взимала по 2 бона на участие, Фики Стораро – 1500 лева, а Къци Вапцаров, Милица Гладнишка, Михаела Маринова и Поли Генова – по хилядарка. Сега подобни суми били абсолютно недостижими, разкриват "Уикенд".

Докато всичко поскъпва, Маги Халваджиян отказвал да плаща повече от 700 лева на вечер, и то единствено на участници, на които много държи и за които от сега е сигурно, че ще му вдигат рейтинга. Такъв е случаят с фолк звездата Мария, чието име винаги е придружено с медиен шум, съответно – със скок на зрителския интерес. Говори се, че й предлагали участие в „Капките” срещу 700 лева на предаване. Тя не се пазаряла много, тъй като разчитала, че шоуто може да й помогне да съживи замрялата си в последните години кариера.

С нея обаче се водели и паралелни преговори – за конкурентното шоу „Денсинг старс” по Би Ти Ви. Там ставало въпрос за подобна сума, въпросът е кое ще избере звездата. „Уикенд” вече писа за друг кандидат-участник в „Капките” – Деян Неделчев-Икебаната. Още през декември му предложили да влезе във формата, но срещу обидно нисък хонорар – едва 500 лева. За 4 предавания на месец това прави 2000 лева месечна заплата, колкото напоследък взимат и касиерките в магазините за хранителни стоки. Наистина, това са само 4 вечери, в които се излъчва предаването, но подготовката на образите отнема останалото време. Музикантът поискал поне хилядарка на вечер, но все още чакал отговор. Бил категоричен, че няма да се труди за по-малко, Маги Халваджиян също бил непреклонен и отказвал да развърже кесията.

По информация на „Уикенд” разговори за участие в „Капките” са водени и със силиконовата красавица Джулиана Гани, бившата адреналинка Жана и водещия на „Господари на ефира” Румен Угрински. На тях също не било предложено кой знае какво заплащане. Разчитало се по-скоро на добра воля отколкото на финансова мотивация за участие в предаването. Жана преди години имаше участие в друго предаване на Халваджиян – „И аз го мога”, а се беше пробвала и за тв водеща. В последните години има тв изяви само от време на време, но не й липсва желание да се завърне трайно на екрана. Угрински просто трудно би могъл да откаже оферта на Халваджиян, тъй като цялата му тв кариера е свързана с проектите на тази фамилия. Преди Ковид-кризата Маги Халваджиян хвърляше огромни суми за повечето звезди във формата.

Азис например при първото си участие, още през 2015-а (сезон 3), е прибирал по 6 бона на концерт, което го прави най-скъпо платеният участник във формата у нас. През 2018-а Маргарита Хранова се била навила за влезе в сезон 6 срещу 30 бона (2500 лв на участие), а за Калин Врачански, който победи в 4-и сезон през 2016-а, се твърди, че се е разписал срещу 50 хиляди. „Като две капки вода”, сезон 12, тръгва на 25 февруари. Телевизията запазва въведената миналата година практика да излъчва предаването в неделя вместо в понеделник, както преди. Водещи, както през 2023-а, ще са Димитър Рачков и Герасим Георгиев-Геро. Все още не са обявени членовете на журито, но преди месеци Веселин Маринов обяви, че е подписал договор за сезон 12, след като беше в журито и на предишния сезон. Хилда Казасян и Фънки са с постоянно присъствие при Халваджиян. Въпросът е дали остава и Асен Блатечки, или ще го заменят с друга звезда.