"Германската публика избра мен не защото съм гей, не защото изглеждам добре, не заради музика, не заради точки - гласуваха за моя характер, за мен като личност, за волята и смелостта ми. Беше водещо това, което съм", призна Люси пред българските медии.

Певицата, която се прослави в Германия, а и по света, като член на някогашната момичешка музикална група „Ноу ейнджълс”, ръководи хотел в родния си град Плевен, а междувременно се е заела с възраждането на парк „Кайлъка”, с чиято цел откри в сътрудничество фондация. В последните години Дяковска има и други лични каузи. Вечно усмихнатата певица е ангажирана със спасяването на бездомни кучета и с борбата с глада.

„Мамо!”, изкрещя на български Люси и вдигна поглед към небето, когато съобщиха името й като победител на живо в шоуто в неделя вечерта. Вероятно от смесени емоции – радост, защото стана победител със зрителски вот, и тъга, защото ден след това се навършиха 4 години от загубата на майка й.

Риалитито, което 47-годишната певица спечели, наподобява „Сървайвър” и се проведе в Австралия. За да стигне до финал и да вземе голямата награда, Люси трябваше да преодолее редица препятствия и екстремни преживявания в австралийската джунгла. Сред тях бе да хапне тарантула, скорпион, смлени рибешки, камилски, свински и говежди очи и свинска матка. Това бе част от менюто, което й сервираха като последно изпитание. Певицата се съревноваваше с 12 други популярни личности, сред които и такива с внушителна бройка последователи в социалните мрежи.

Люси обаче спечели сърцата на зрителите и тъкмо с техния вот стана победил в „Аз съм звезда – изкарай ме оттук”, когато на финала изборът бе между нея и популярният инфлуенсър Twenty4Tim. „Де да можеха да ме видят майка ми и баща ми”, промълви на български певицата в шоуто, когато разбра, че е победител, и избухна в сълзи.

Люси Дяковска се зае с преобразяването на парк „Кайлъка” в Плевен, след като две години живя в него, защото се грижеше за майка си, която бе претърпяла тежък инсулт. Тя бе на легло, после в инвалидна количка, а паркът й даде възможност да е навън, на чист въздух. След загубата й и последвалата пандемия, певицата остана почти сама в парка, който имал доста занемарени, дори непроходими части. „Аз си казах: окей, на мен и на семейството ми това място даде много голяма надежда. Имах усещането, че трябва нещо да върна, че е време да направя нещо по-градивно с живота си, отколкото да пея. Моят роден град ми е дал страшно много, там станах човек и това винаги ще си остане така. Затова намерих съмишленици и започнахме да правим планове”, споделяла е Люси преди време за началото на личната си кауза.

Тя и съмишленици се заеха с разчистването на мащабни терени в парка, за което спечелиха подкрепата на редица фирми, които им помогнаха с тежка техника. Люси учреди заедно с Деси Николова през юни 2020 г. фондация „Аз съм Кайлъка” и свършената работа в парка вече радва плевенчани. Разчистени и преобразени са над 60 дка паркови площи, алеи и мостове. Миналата година стана ясно, че Люси е поела ново предизвикателство. Певицата навлезе в хотелския бизнес, при това с размах. Дяковска вече стопанисва култовия за плевенчани хотел в парк „Кайлъка”.

След основния ремонт, хотелът е предпочитано място за отсядане дори от родни знаменитости, които гостуват в града. Почитателите на Люси може би не знаят, но тя е работила наравно с майсторите по време на ремонтните дейности в хотела си. Певицата умее всичко – от мазилки и работа с циркуляр до фугиране, реставриране и правене на мебели. „Опитвам се да давам и този пример на хората, с които работя, че дисциплината и работата не може и не трябва да имат нищо общо с популярността. Едното не трябва да бъде за сметка на другото. Това, че ти си популярен, не трябва да означава, че ти нищо не правиш и чакаш другите да свършат цялата работа”, казва Люси Дяковска.

Изпълнителката от години е ангажирана и с каузи, свързани с бездомните кучета. Самата тя има домашни любимци и е видно, че милее за тях. Така че тези, които я познават, не се учудват, когато разберат, че се е включила в поредната инициатива в подкрепа на бездомни кучета. Люси Дяковска приема присърце и борбата с глада. Певицата отдавна дарява средства на немска организация, която се бори с мизерията по света. Доверила й се, след като през 2007 г. пътува с хора от организацията за Буркина Фасо в Западна Африка и вижда как работят на място. Тогава Люси била силно впечатлена от постигнатото там, включително построяването на училище, и започва да дарява на организацията средства, предимно спечелени от участия в тв шоута. Люси Дяковска все още не е коментирала как точно ще използва наградата от 100 000 евро от немското шоу. Приоритет със сигурност й е първо да се прибере в България, за да види новородения си племенник, чието изписване от болницата беше малко след победата й в риалитито. Братът на Люси стана баща на син.