Водещата на предаването „На кафе” се гордее със силния й дух, за който спомена и в ефира на Нова тв преди време. Тогава Гала разказа как майка й запазила впечатляващо самообладание, когато й съобщили, че може да има рак на кожата. „Тя е наистина боец. Моята гордост”, сподели блондинката, пише Минаха години.

Случката е от преди близо 15 години. Майката на Гала имала раничка до лакътя на дясната ръка, която не зараствала дълго време. Водещата настояла да се консултират с дерматолог. И понеже била притеснена, тя отишла с майка си. След прегледа специалистът споделил, че вероятно се касае за рак на кожата, но е твърде вероятно да се повлияе от лечение. Като чула становището му, на Гала й прилошало. Краката й се подкосили и тя седнала „Майка ми не помръдна”, сподели водещата.

Родителката й изслушала с непоклатимо спокойствие лекаря, кимнала при препоръката му какви изследвания са нужни и какво е евентуалното лечение, казала „добре, ще го направим” и с това се изчерпала реакцията й. Заради невъзмутимия й вид, крайно необичаен при такива случаи, специалистът като че се усъмнил дали възрастната жена е разбрала правилно всичко. Затова повторил предполагаемата диагноза. „Да, разбрах”, потвърдила майката на Гала.

През това време водещата още се опитвала да се отърси от шока. Родителката й направила биопсия на раничката и се подложила на лечение, което действително се оказало успешно и вече години наред е в цветущо здраве. Случката обаче оставила траен отпечатък в съзнанието на дъщеря й. От една страна Гала се изплашила много за майка си а от друга - се възхитила от силата й и се убедила какъв боец е. Гала, чието рождено име е Галя Пенева, винаги е била близка с родителите си.

След внезапната загуба на баща й преди вече доста време, водещата настояла майка й, която била учителка преди да се пенсионира, да се премести от Плевен в София. Тъй като е доста заета и няма възможност да пътува често, а брат й от години е със семейството си в САЩ. Гала смятала, че за майка им е най-добре да не стои сама в семейната къща. Възрастната жена се преместила в столицата, за да е близо до дъщерята и да се вижда по-често поне с нея и внучката Мари, която е от бившия мъж на Гала - бизнесменът Константин Будев.

Водещата на предаването „На кафе” настанила майка си в непосредствена близост до себе си. Става дума за апартамента, в който Гала живееше с дъщеря си, преди да срещне голямата си любов Стефан. Когато той влязъл в семейството им, преценили, че е по-добре да се преместят в по-голямо жилище. Намерили такова в отсрещния блок. Дълго време Гала живееше на няколко метра от майка си, което улесняваше общуването им. Възрастната жена често се вижда и с Мари както и с другата си внучка, с която синът й я дари. Близки вероятно са били отношенията на бившата учителка и с внука й, преди трагичния случай от декември, 2018 г., при който той бе застрелян от полицията в САЩ. Гала и Мари, а често и братовчедка й, се виждат почти всяка седмица с възрастната жена.