Кавали от известно време беше тежко болен, а в последните дни състоянието му се е влошило. До последно до него беше неговата спътница в живота - шведката Сандра Бергман Нилсон. Кавали остава шест деца, най-малкият от които е Джорджо на една годинка.

„С голяма тъга днес казваме последното си сбогом на нашия основател Роберто Кавали. От скромно начало във Флоренция Роберто успя да се превърне в световно признато име, обичано и уважавано от всички“, съобщиха от модната къща. „Почивай в мир, ще липсваш и си обичан от толкова много, че името ти ще продължи, фар на вдъхновение за другите и особено за мен“, каза още Фаусто Пуглиси в публикацията. Пуглиси е творчески директор в компанията от октомври 2020 г.

JvhZj0G.jpg

Кавали остава в историята на модата като виртуоз в създаването на тоалети, подходящи както за червените килими, така и за ежедневието. Кавали беше също така и голям предприемач, адаптиращ се винаги към промените в модния бизнес. Първата си колекция дизайнерът представя през 1970 г. по време на седмицата на модата прет-а-порте в Париж. След това неговото присъствие на големи модни форуми е неизменно.

През 1972 г. открива първия си бутик в Сен Тропе. Спечелва си световна слава с дрехите, вдъхновени от природата, по-специално от животинския свят и дори е определен като моден крал в тази насока. Известни са и колекциите му от деним, както и пищните му тоалети, проектирани специално за червения килим на много церемонии, припомня БТА.

Много световно известни модели са дефилирали на подиума за Кавали, като се започне със супермоделите Наоми Кембъл и Синди Крауфорд. Кавали винаги е бил в крак с новостите в света на модата и в променящите се тенденции в модния бизнес и плод на това е марката Just Cavalli, лансирана в края на 90-те години, под чиято щампа излизат мъжки и дамски дрехи, но също така и аксесоари, слънчеви очила, часовници, парфюми, бельо и бански костюми.

През 2015 г. дизайнерът продава модната си къща на инвестиционен фонд, а малко след това се оттегля и от поста творчески директор на марката “Кавали“. Дизайнерът оставя след себе си шест деца от три различни съпруги. Най-малкото му дете - Джорджо - е на малко повече от година. До стилиста в последните дни от живота му, както и в последните 15 години, беше неговата трета партньорка Сандра Бергман Нилсън. От първия си брак със Силванела Джанони Кавали има син и дъщеря – Томазо и Кристиана, а втората му съпруга Ева Дюрингер му ражда три деца – Робeр, Ракеле и Даниеле, допълва "Ти Джи ком 24“.