През 2022 г. Сашка преживя животоспасяваща операция заради тумор в мозъка. Образуванието бе засегнало зрителния ѝ нерв и тя спря да вижда. Казусът бил значително усложнен, защото Васева 10 години е живяла с грешна диагноза – атрофия на зрителния нерв.

Изпълнителката се опитвала да се лекува с народна медицина, без да подозира за тумора, който растял в главата ѝ. Неправилното лечение довело до рязко задълбочаване на проблема и Сашка ослепяла напълно. Впоследствие след прегледи в Германия певицата разбрала, че тумор притиска нерви в мозъка ѝ, заради което не може да вижда. За това време образуванието е станало голямо колкото яйце. Семейството на Сашка започва да търси средства за скъпоструващата операция, но малко хора се отзовават.

През 2021 г. състоянието на изпълнителката рязко се влошило. „Много хора обещаваха, че ще ми помогнат, но не го направиха. Аз не се сърдя на никой, защото те не бяха длъжни. Единственият, който ми протегна ръка, е мъжът ми. За 22 години брак не се бях научила да оценявам съпруга си, а именно той ми спаси живота. Мисля, че това, че загубих зрението си, бе урок, който ме научи да държа повече на семейството си“, разказа пред „Ретро“ Васева.

„Когато разбрах за тумора, всякакви маловажни проблеми се изпариха. Със семейството ми се обединихме и започнахме да търсим начин да се излекувам. Така намерихме германските специалисти, които ме оперираха и извадиха тумора. Благодарение на тях и любовта на мъжа и децата ми аз вече мога да виждам силуети“, разказа Васева и допълни: „2022 г. беше най-тежкото време в живота ми. През по-голямата част от годината не бях в съзнание, но не се предавам, лечението ми е сложно и продължително, но с Божията благословия и подкрепата на семейството ми лека-полека се подобрявам и вярвам, че много скоро ще прогледна напълно“.