Името му излезе, след като Комисията по досиетата извършила проверка за сътрудници на ДС в кандидатските листи за европейските и парламентарните избори. На тези избори Етиен Леви е кандидат и за евродепутат, и за народен представител от партия „Величие“, свързана с Историческия парк край Варна. Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия е създадено през 1967 г. „за борба с идеологическата диверсия, контрареволюционните, националистически и други противодържавни прояви в страната“. Негова основна задача е контролът на потенциално критичните към режима групи, някои от които с относително голямо влияние върху общественото мнение – интелигенцията, младежта, религиозните и етническите малцинства.

Според Комисията певецът е вербуван от Софийско градско управление на МВР-ДС по линия на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия. Той е регистриран като агент на ДС една година преди политическите промени у нас - през декември 1988 г. Снет е от действащия оперативен отчет през 1990 г.

В архивите на ДС за него са открити регистрационна бланка, документи от ръководил го щатен служител, съдържащи се в лично дело ІА-33330; регистрационен дневник; картони - обр. 4 – 2 бр. и обр. 6. В архивите обаче няма никакви подписани от музиканта документи или черно на бяло документ с неговия подпис, че е съгласен да сътрудничи на тайните служби.