Първата причина, която Гаел посочва е липса на комуникация с миската от началото на годината. Приемане на оферти без предварително одобрение от офиса на Мис България е второто нарушение на Кравиц, която правела директен контакт с клиенти, рекламодатели и журналисти.

Санчес твърди също, че носителката на титлата Мис България е приемала плащания в брой без знанието на продуцентите на Мис България. Уронване на престижа на Мис България чрез неизпълнение на ангажименти към трети страни - жалби от медии и жалби от клиенти и спонсори е друга от причините. Изявления в печата и медии, които уронват престижа и доброто име на мениджъра на Мис България и на конкурса, заключават от управата на конкурса у нас. Освен това Кравиц участвала в изяви, накърняващи морала и добрите нрави и уронващи престижа на Мис България.

Гаел Боел Санчес посочва, че всички факти могат да бъдат доказани пред компетентните органи, ако е необходимо. От писмо разпратено до медиите става ясно, че Елизабет Кравец не е изпълнявала договорните задължения, които е поела към организацията Мис България.