Въпреки това не загуби вяра, че ще се върне на сцената, и реши да говори открито за болката и възстановяването си в новия документален филм "Аз: Селин Дион". Преди почти две десетилетия канадската музикална икона Селин Дион започва да изпитва леки спазми по време на репетиции. С годините симптомите се усилват и става все по-трудно да изпълнява определени тонове. Към края на 2022 г., когато ѝ се налага да отмени предстоящо турне, светът разбира, че тя страда от изключително рядко неврологично заболяване.

Дион решава да сподели трудностите, причинени от болестта ѝ, като заснема следващата година от живота си и създава документален филм, чиято премиера се състоя в края на юни. Филмът "Аз съм: Селин Дион", който може да бъде видян в платформата Амазон Прайм, показва някои от най-трудните моменти, през които певицата преминава, борейки се с т. нар. Синдром на скования човек - нелечимо автоимунно заболяване, пише "Свободна Европа".

То води до силни спазми и може да бъде инвалидизиращо. Причината е, че сигналите, които се предават от нервите към мускулите, не функционират правилно. Въпреки че няма начин болестта да бъде излекувана напълно, има как тя да бъде овладяна, а симптомите - да бъдат отслабени. "Не е трудно да направиш шоу, трудно е да отмениш шоу", казва Дион в трейлъра на филма. Тя остава уверена, че ще се върне на сцената. "Толкова много ми липсва. Хората, те ми липсват. Ако не мога да тичам, ще ходя. Ако не мога да ходя, ще пълзя. Няма да спра."

Филмът включва един от епизодите на тежки спазми, при който се налага намесата на спешна помощ. На тези кадри се вижда как Дион лежи парализирана от болка. Решението те да останат във филма е нейно.

Дион е родена в Квебек през 1968 г. и е най-малкото от 14 деца в бедно семейство от френски произход. От малка с помощта на роднините си започва да се занимава активно с музика и да печели награди. Един от първите ѝ големи международни успехи е през 1988 г., когато печели музикалния конкурс Евровизия. Оттогава насам кариерата ѝ е изпълнена с множество успехи и отличия.

Дион е петкратна носителка на награди "Грами", както и на две почетни докторски степени по музика от престижните университети Бъркли и Лавал.Също така е най-продаваният канадски изпълнител, най-продаваният френскоезичен изпълнител и една от най-продаваните музикални изпълнители изобщо.Дион е известна като "кралицата на силните балади" и се отличава с разпознаваем, мощен глас. Някои от най-популярните ѝ албуми са Falling Into You и Let's Talk About Love. Изпълнителката има и редица емблематични хитове, сред които The Power of Love, I'm Alive, To Love You More, It's All Coming Back to Me Now, както и My Heart Will Go On, която е саундтрак на филма "Титаник".

Дион се запознава с бъдещия си съпруг, когато е едва на 12. Тогава един от братята ѝ изпраща запис на нейна песен на мениджъра Рене Анжелил, който по това време е на 38.Двамата се женят през 1994 г., имат три деца и остават заедно до края на живота на Анжелил, който почина през 2016 г.

Дион постепенно се възстановява от болестта и е решена да се завърне на сцената възможно най-скоро. "Ще бъда на сцената. Не знам кога точно, но повярвайте ми, ще го изкрещя на висок глас... Нямам търпение", казва тя пред Би Би Си и добавя, че подготвя за ново шоу в Лас Вегас.Днес Дион си е поставила за цел да повиши осведомеността за заболяването и да подпомогне финансово намирането на лечение. Фондация "Селин Дион" е обещала 2 млн. долара за създаването на дарителска катедра по автоимунна неврология в Университета на Колорадо.През последните дни се появиха и слухове, че Дион може да пее на откриването на Олимпийските игри в Париж това лято.