Клипът, който бе спонсориран, обиколи социалните мрежи. „Здравейте, приятели, аз съм Глория“, съвсем безобидно започва тя. И наистина за обикновения потребител на пръв поглед това е звездата.

„Аз съм певица и съм на 50 години. Много хора ми казват, че изглеждам с 20 години по-млада от възрастта си. Преди месец се случи чудо. Видях новина за жена, която изглежда с 20 години по-млада, оказа се, че тя използва продукт, който помага бързо без инжекции и операции да се отървем от бръчките“, разказва се в клипа.

След което звездата приканва потребителите в мрежата да натиснат линк, който ще ги отведе към самия продукт, и така ще могат да научат повече. Оказва се, че между многото, които успяват да различат фалшивата Глория от реалната, има и такива фенове на звездата, които наистина вярват и така фалшивата реклама успява да изпълни целта си.

Проверка показва, че видеото е така наречен дийпфейк (deepfake) – създаден с помощта на изкуствен интелект. Кадрите са взети от истински клип на певицата в социалните мрежи, а звукът е манипулиран, като е насложен изфабрикуван звук, който наподобява гласа на певицата, а изображението е променено така, че движенията на устата да се доближават до лъжливото послание.