Обратното също е вярно - Мария, която зрителите на медията познават като водеща на предаването „Бригада нов дом“, винаги е черпила сила от родителката си.„Тя ме е научила на всичко. Тя ме е научила да съм войник“, казва на своя ред Мария, наследила не само силния си характер от родителката си, но и ярко сините си очи.

Веска Нунджакова е народна певица. Носи певческите си заложби на патриотичния си род и най-вече на баба си, която е воювала за България по време на Балканската война. Веска предала заложбите на децата и внуците си. Всички пеят добре, макар че дъщеря й засега не се е осмелила да разгърне музикалния си талант.„Това, което на нея й се е случило, много е странно, но в някаква последователност се случва и на мен“, признавала е Мария, която е родена в София, но израства в Костенец. Не е влизала в подробности, но е допълвала, че с майка й са правили сходни стъпки в живота.

Мария Силвестър и майка й Веска, която е народна певица.

Веска е най-близкият й човек. Мария, която има син Давид от брака си с актьора и шоумена Силвестър Силвестров, се обажда първо на майка си, когато е притеснена и тревожна или се колебае какво решение да вземе по отношение на дадена ситуация. Родителката й винаги е била насреща, като първо я карала да се успокои. За целта дори я карала да отвори прозореца в дома си и да започне да диша.

И наистина, изпълнявайки препоръката й, на Мария мигновено й просветвало как е най-добре да постъпи. Като представител на зодия Дева, Веска е подреден човек и винаги знаела във всеки проблем какви са възможностите и решенията, така че направо насочвала дъщеря си.

„Много ми е близка не само като майка, а като човек“, казвала е Мария. От мама се е научила да не се отказва. Най-трудният период за водещата е този, в който била поставена в ситуация да се справя сама, а тогава човек или пропада и се губи, или продължава напред. Вероятно, описвайки го така, Веска визира развода на дъщеря си с бащата на сина й. Въпреки голямата любов, която ги е свързвала, Мария и Силвестър стигнали до решението, че раздялата е неизбежна, пише Минаха години.

Водещата не била изненадана от развоя, защото назрявал. Освен това и по време на брака си Мария била самостоятелна и финансово независима. Странна и била само идеята да превключи в представата си, че е сама, че зависи от себе си. Изглеждало трудно, дори страшно, макар че никога не е разчитала на някого, още откакто на 19 идва в София и започнала да се справя сама. В периода на развода си Мария се осланяла на интуицията на майка си, както често правела.

Веска я накарала да усети силата в себе си, че ще се справи. „Винаги съм й казвала, че има тази сила да преодолява, но тя се е съмнявала“, споделяла е Веска. След първоначалното объркване и колебание от промяната, водещата стъпила на краката си и продължила уверено напред.

Започнала да взима решения сама и с категоричност. Както преценила, че е най-добре за сина й да не бъде лишаван от нито един от двамата си родители. Така че Мария и Силвестър и днес споделят отглеждането на сина си, за да не му липсва нищо. Благодарение и на подкрепата и окуражаването от майка си, Мария не само преоткрила силата в себе си, но и поела някои финансови ангажименти. Сама си купила кола и жилище, което е резултатът от успеха й в надмогването на нейни лични притеснения.

Мария също е голяма опора за майка си, особено в последните години. Когато Веска трябвало да се подложи на операция, водещата заявила с категоричност: „Това е мой ангажимент. Аз, като твоя дъщеря, искам да бъда до теб и точка.“ „Аз бях готова сама да се справя, но тя каза „не“ и пое ангажимента по цялото лечение“, споделяла е Веска. Водещата е взела откровеността и директността от майка си. И тя е искрена, най-вече, към близките си. Не спестява мнението си и на дъщеря си, дори да знае, че няма много да й хареса. Мария много се гордее с майка си, включително със сценичните й изяви.

Преди време се разчу за впечатляващото представяне на Веска със самодеен фолклорен състав на празника на накита в село Петрич. Тогава Веска даже била наградена за изявата си.